Cel mai bun deshidrator de alimente
Fructele deshidratate sunt un desert sanatos pe care tu poti sa le oferi celor dragi sau chiar sa il folosesti in prajiturile preferate ale celor mici. Din pacate acestea au preturi destul de piperate daca le cumperi din magazin, iar unele sunt cu adaous de conservanti. Daca iti doresti sa faci o investitie pe termen lung, poti achizitiona un deshidrator de alimente.
Acesta este un electrocasnic util in casa ta, ce poti sa il folosesti zi de zi in prepararea de mancaruri, chiar deserturi delicioase si sanatoase. De asemenea cu ajutorul unul deshidrator de alimente, poti chiar pregati alimente de tomana sau iarna si sa le depozitezi. Desigur, exista numeroase metode pentru conservarea fructelor si legumelor, de la gatire si stocarea in conserve pana la pastrarea in frigider sau in congelator, insa cea mai simpla si mai naturala este uscarea.
Pretul pentru un deshidrator de alimente porneste de la 100 lei, iar in functie de model, caracteristici si producator depaseste 200 lei.
Cel mai bun deshidrator alimente
Cum aleg cel mai bun deshidrator de alimente ?
Chiar daca esti un pasionat de bucataria raw vegan sau pur si simplu doresti sa pastrezi fructe si legume pentru un timp mai indelungat, cand alegi un deshidrator de alimente bun trebuie sa iei in considerare in primul rand ce tip de aparat iti doresti. Sunt modele de tipul 2 in 1 ce pot sa fie folosite si pentru a preparat iaurtul in casa. Acestea sunt modele ceva mai scumpe, insa daca obisnuiti sa mancati iaurt des, si doresti sa ai control asupra procesului de fabricatie este o investitie foarte buna. Al doilea tip de aparat sunt cele care au doar functia de uscare.
Alte caracteristici esentiale ce trebuie sa le ai in vedere sunt: puterea, treptele de putere, numarul compartimentelor si garantia. In continuare am sa detaliez fiecare aspect in parte.
1. Puterea si treptele de putere
Puterea aparatului este o caracteristica importanta. Un aparat bun trebuie sa aiba o putere de peste 300 W, care sa pregateasca aparatul si sa mentina constanta temperatura din interior.
Temperatura trebuie sa poate fi setata in cel putin doua trepete, pentru a eficientiza procesul de deshidratare. Acest aspect este esential intrucat, in timpul procesului alimentele elimina apa sub forma de vapori – in prima parte, ceea ce duce la o scadere in incinta aparatului a temperaturii. In functie de model se recomanda sa pornesti la temperatura superioara, urmand pe parcurs sa o mai reduci.
2. Numarul compartimentelor
In functie de cantitatea alimentelor ce doresti sa o deshidratezi, alege un aparat pe masura. Sunt aparate ce au de la 4 si pana la 9 tavi de uscare (desigur in cazul aparatelor casnice). Un factor foarte important este ca acestea sa fie prevazute cu sistem de reglare pe inatime, ce permite ajustarea lor in functie de grosimea fructelor sau a legumelor. Se recomanda sa alegi un aparat care sa aiba o distanta de maxim 40 mm intre sertare, si minima de pana in 27 mm.
3. Garantia
Un producator bun trebuie sa iti ofere o garantie de minim 2 ani, pentru produsul sau. Sunt modele care au pana la 3 ani garantie, iar in functie de furnizor poti beneficia contra-cost de o extindere a garantiei cu pana la 2 ani.