Cel mai bun sistem de filtrare al apei

filtre-apa2

Care este cel mai bun sistem de filtrare al apei? Ce caracteristici are un sistem bun de filtrare al apei?

Apa este pentru noi o resursa vitala, prin urmare se recomanda sa bem cel putin 2 l de pe zi. Avand in vedere ca apa de la robinet este infestata cu sedimente, paraziti, plub, chimicale, rugina sau altele impuritati, multi achizitionam apa imbuteliata. Pentru sanatatea noastra si a mai reduce costurile ar fi ideal insa sa achizitionam un sistem de filtare al apei. De ce? Pentru ca apa imbuteliata – in sticle de plastic, poate sa fie contaminata cu substante toxice din ambalaj. Acesta este si principalul motiv pentru care se recomanda sa nu folosesti o sticla din plastic de doua ori (materialul prin contact cu oxigenul incepe un proces chimic lent, in care substante nocive din plastic sunt eliberate in interior).

Poti alege intre achizitionarea unui sistem de filtrare sau chiar a unui dozator de apa, insa un sistem simplu are un cost mai mic, fata de un dozator (primul poate costa intre 300 – 1000 lei, iar al doilea are un pret aproape dublu).

Cum alegi cel mai bun sistem de filtrare al apei?
Alegerea unui sistem de filtrare adecvat al apei este foarte importanta. Trebuie sa iei in considerare tipul de sistem ce doresti sa il achizitionezi, tipul filtrelor, frecventa cu care acestea trebuie schimbare, usurinta cu care poti utiliza filtrul. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte.

1. Tipul de sistem de filtrare

In functie de sistemul de filtrare poti opta pentru un recipient de filtrare (tip: cana) – avantaj: nu necesita instalare, are un pret mic, dezavantaje: este lent, filtreaza cantitati mici de apa, este necesara schimbarea deasa a filtrelor; sistem montat pe robinet – avantaje: este usor de instalat, este relativ ieftin, poti opta sa tii filtrul deschis sau inchis in functie de ce tip de apa ai nevoie (pentru spalat sau gatit); sisteme ce se pot asezat pe blat: filtreaza o cantitate mare de apa, este rapid, dezavantaj: necesita modificarea instalatie, ocupa spatiu vizibil; sistem ce se monteaza sub chiuveta: are o capacitate mare de filtrare, necesita schimbarea filtrelor mai rar, dezavantaje: necesita modificari ale instalatiei de apa, este ceva mai scump fata de restul modelelor.

2. Tipul filtrelor sistemului

Filtrele unui sistem de curatare al apei sunt sub forma unor tuburi, ce necesita schimbarea dupa o anumita perioada, sau dupa ce pragul maxim de apa curatata a fost atins. Acestea sunt dispuse in line, iar apa circula prin fiecare tub in parte.

Primul filtru prin care apa trece este de regula cel de sediment, care are capacitatea sa retina impuritati, de 15 ori mai mici decat grauntele de nisip (particular cu un diametru mai mare de 1 micron: namol, nisip, rugina). Urmeaza aproi filtrul de carbon – cu rol de a absoarbe din compozitia apei substante chimice nocive, cum ar fi materialele sintetice si clorul. Filtrele de osmoza inversa – imping apa printr-o membrane semi-permeabila, ce blocheaza particulele mai mari decat molecula de apa – sunt eliminati mai multi factori nocivi – inclusiv arsenic, fluor, crom hexavalent, nitrati si perclorat. Filtru post carbon – la trecera apei prin acest filtru pe baza de carbon activ granular, aceasta isi recapata culoarea si gustul natural prin eliminarea gazelor dizolvate cu miros neplacut.

Atentie: Pentru o curatare eficienta a apei unele filtre vor avea nevoie ca acesta sa aiba o anumita presiune – minima, astfel incat procesul sa functioneze eficient.

3. Usurinta in folosire si instalare

Dupa cum ziceam mai sus, in functie de tipul de sistem ales, instalarea poate sa fie sau nu complicata, iar folosirea la fel. In cazul primului model (cana filtranta) este necesara decat inlocurirea perioadica a filtrelor (ceea ce poate ajunge la aceleasi costuri aproximative ale achizitionarii apei imbuteliate). Pentru restul modelelor este posibil sa fie nevoie de o persoana care sa monteze instalatia.

Unele modele au posibilitatea sa fie inchise / deschise – in functie daca ai nevoie sa folosesti apa la spalatul vaselor vs apa pentru gatit (sunt cele ce se monteaza direct la robinet), altele insa necesita instalarea unui al doilea robinet de la care sa iei apa potabila.

4. Garantia

Majoritatea sistemelor de filtrare a apei, am o garantie de 1 – 2 ani. Insa depinde foarte mult cat de des si cata cantitate de apa aveti de filtrate, mare atentie cand trebuie sa schimbi filtrele.

Sper sa iti fie de ajutor aceste informatii, daca mai ai intrebari referitoare la cel mai bun sistem de filtrare al apei, te invit sa imi lasi un mesaj in formularul de la finalul paginii.

Cel mai bun sistem de filtrare al apei

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *