Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze

res_cfdcc30a88b52c6408e9bace709a7247_full

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze: de ce si cand trebuie schimbat?

Nu e tocmai simplu sa alegi cel mai bun ulei pentru cutia de viteze. In primul rand, e foarte important sa tineti cont de recomandarile producatorului masinii dvs. Toata informatia o puteti gasi in manualul cu instructiuni a automobilului, la capitolul – sistemul de ungere cu ulei.

Uleiul din cutia de viteze indeplineste cateva functii:
1. Asigura ungerea componentelor cutiei.
2. Raceste cutia de viteze
3. Reduce solicitarile mecanice
4. Indeparteaza urmele de coroziune si particulele abrazive

Criterii de alegere:

Parametrii oricarui ulei, depind de baza acestuia. La fel ca uleiurile pentru motoare, cele pentru cutiile de viteze au 3 tipuri de baze:
1. Minerala
2. Semisintetica
3. Sintetica
Uleiurile sintetice au proprietati mai bune decat cele minerale. Ele fiind foarte bune pentru protectia mecanismelor foarte solicitate. Totusi, produsele sintetice au si un pret mult mai mare. Cu alte cuvinte, daca doriti un compromis intre pret si performanta, puteti opta pentru un ulei simisintetic. Dar sa tineti minte, nici intr-un caz sa nu amestecati uleiurile sintetice cu cele minerale.
Lubrifiantii pentru cutiile de viteze sunt clasificati in dependenta de vascozitate (SAE) si compatibilitatea cu conditiile de utilizare a automobilului (APL).

Conform clasificarii SAE, uleiurile se impart in 3 categorii:

1. Uleiurile de iarna (70W, 75W, 80W si 85W).
2. Uleiuri de vara (80W, 85W, 90W, 140W si 250W).
3. Uleiuri allseason (75W – 80, 75W–90, 80W–140 etc).

Conform clasificatiei APL, uleiurile pentru cutiile de viteze au fost impratite in 7 grupe. Nu le vom pune in discutie pe toate, ne vom referi doar la cele mai des utilizate. Este vorba despre uleiurile din grupele GL-4 si GL-5. Uleiurile din categoria GL-4 sunt recomandate pentru cutiile de viteze ce sunt exploatate in conditii moderate. Cele din grupa GL-5 insa, sunt destinate mecanismelor mai solicitate si exploatate in conditii de mediu complicate. Astfel, avand in vedere starea drumurile din Romania, dar si a variabilitatea conditiilor de mediu, am recomanda un ulei pentru cutia de viteze din grupa GL-5.

Am putea spune, ca pentru marea majoritate a automobilelor de la noi din tara, cel mai bun ulei pentru cutia de viteze ar purta specificatiile 75W80 sau 75W90.

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze –

1. Elf Tranself NFJ 75w80 – in special pentru modele Renault/Dacia 
2. Castrol Syntrans 75w90 
3. Wolf Vitaltech Multivehicle 75w80 

Cel mai bun ulei pentru cutia de viteze

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *