Cel mai bun termostat fara fir

Termostat-Vaillant-calormatic-vrt-392-1-900x900

Am tot discutat despre sistemele de incalzire, pe timp de iarna. Azi a venit randul sa scriu cateva randuri despre cum poti reduce consumul de electricitate, gaze sau chiar lemne in functie de aparatul ce il ai in casa. Sunt cateva valori recomandate de temperatura optima in casa, de exemplu: temperatura optima din camera de zi trebuie sa se afle undeva intre 19 – 22°C, in dormitor se recomanda intre 16 – 18°C (insa pe timp de noapte intre 20 – 22°C), in baie intre 22 – 24°C. Cand esti plecat este bine sa reduci temperatura cu 5 – 7°C. Cu ajutorul unui termostat fara fir sau cu fir bun poti face acest lucru simplu.

Desigur poti alege din mai multe modele de la: termostat pentru calorifer (este asemanator unui robinet) – ai avantajul ca poti controla temperatura in fiecare camera individual, dezavantaj – este ca reprezinta o investitie destul de mare (in medie un singur aparat costa intre 200 lei – 400 lei si trebuie instalat la fiercare calorifer). O a doua varianta este un termostat de ambient (fie ca optezi pentru un termostat fara fir sau cu fir).

Un termostat cu fir are avantajul pretului mai mic (intre 100 – 200 lei), insa pentru instalare e nevoie sa faci cateva gauri in perete) iar modelul wireless (pret intre 200 lei – 400 lei) se monteaza mult mai usor, insa are dezavantajul costului. Fata de modelele tip robineti de calorifere, acestea se instaleaza intr-o camera de referinta si opreste / porneste centrala in functie de temperatura din incaperea respectiva.

Care este rolul termostatului ?

Un termostat o sa asigure o functionare optima a centralei tale (spre exemplu). Practic acest mic aparat „comunica” cu centrala si chiar o controleaza – va opri incalzirea caloriferelor in situatia in care se ajunge la temperatura optima, setata de tine, in camera respectiva si va porni centrala cand temperatura scade sub valoarea programata.

Practic termostatul joaca rolul unui emitator care trimite semnale de radiofrecventa receptorului – centralei (un modul fix in legatura directa cu cazanul de incalzire). Majoritatea termostatelor fara fir „lucreaza” pe o frecventa de 868.35 MHz.

Cum aleg cel mai bun termostat fara fir?

Din punctul meu de vedere un termostat fara fir are mai multe avantaje decat unul cu fir. Un prim plus este ca te scapa de firul inestetic, care trebuie tras de la centrala si pana in camera unde este montat panoul de control al termostatului, iar un al doilea plus este faptul ca sa instaleaza mult mai usor.

Cand alegi un termostat fara fir trebuie sa fii atent la urmatoarele:

• compatibilitatea cu sistemul de incalzire – de exemplu majoritatea producatorilor de centrale folosesc un contact intrerupt, pentru a “comanda” pornirea / oprirea aparatului. Intre bornele acestui contact este fixate o punte de legatura. In lipsa acesteia, trebuie sa mergeti pe un termostat recomandat de producator / furnizor. Pentru a avea totusi certitudinea este bine sa intrebati furnizorul sau chiar specialistul care a facut instalarea centralei – sa va recomande un model potrivit.
• media de functionare a temperaturii – acesta valoare va spune la cate grade poate sa fie programata centrala cu ajutorul termostatului, de regula aceasta este intre: 0 – 35°C
• programarea – avand in vedere ca faci o investitie, recomand sa mergi pana la capat si sa alegi un model (chiar daca mai scump) cu functie de programare temperatura pe zile si chiar pe intervale de ora. Astfel pe timp de noapte sa cresti temperatura cu 2 – 4 °C fata de momentele in care este in casa, iar cand pleci la munca sau chair in concediu, sa ajustezi cu mai putin de 5 – 7 °C. Astfel vei putea sa mai “salvezi” si cativa bani de la plata facturii de gaze / electricitate.

Unde se monteaza un termostat fara fir?

Termostatul se instaleaza de regula intr-o camera pilot ( nu cea mai friguroasa, nici cea mai calduroasa). In situatia in care instalezi in cea mai rece camera, centrala o sa functioneze o perioada mai mare de timp, pentru a regla temperatura, conform cu cea setata la termostat. La pol opus, instalarea in cea mai calduroasa camera, va opri centrala chiar daca in restul incaperilor este inca rece.

Montarea se face pe un perete, la 1,5 m inaltime, astfel inca sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului. Foarte important peretele respectiv sa nu se afle langa un radiator sau sa nu fie inflentat de curenti sau alte surse diferite de caldura.

Cel mai bun termostat fara fir

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *