Cel mai bun model de hota insula

a_55_d_2_1349171745494_teka_hote_insula

Hota este un electrocasnic necesar mai ales in bucatariile in care se gateste mult. Pe langa absorbtia mirosurilor, hotele au si un rol stilistic, aducand o nota in plus de personalitate locuintei tale. Cu totii ne dorim ca spatiul in care traim sa il construim pentru confortul nostru, inclusiv vizual. Pentru un efect estetic de efect recomand sa achizitionezi o hota insula.

Hotele de tip insula, au un design aparte. Acestea se pot instala atat langa perete, cat si in mijlocul bucateriei, in cazul in care optezi pentru un stil aparte, in care aragazul si masa de gatit se afla in mijloc.

Pretul pentru o hota insula este un pic piperat, porneste de la 1500 lei, iar in functie de caracteristici, producator depasete 8000 lei.

Cum alegem cel mai bun model de hota insula?
Cand alegi o hota, indiferent de mode: hota insula, hota clasica, hota de inox etc., este recomandat sa existe o concordanta intre dimensiunea bucatariei si puterea aparatului. Alte caracteristici importante sunt: tipul hotei, treptele de putere, clasa energetica, dimensiunea si tipul de filtre.

1. Dimesiunea bucatariei si puterea hotei

Intre dimensiunea bucatarie si puterea necesara de absorbtie a hotei exista o relatie direct proportionala. Ca regula aerul din bucatarie trebuie filtrat de cel putin 10 ori/ora. Pentru alegerea unei hote care satisface aceasta cerinta, rebuie sa inmultesti volumul bucatariei cu 10, pentru a rezulta capacitate de absorbtie necesara pentru hota.

In situatia in care ai o bucatarie deschisa, trebuie sa iei in calcul toata aria, dintre pereti. O hota cu o putere de absorbtie mica, o sa reprezinte o investitie proasta, intrucat aceasta nu o sa faca fata.

Majoritatea hotelor au cel putin trei trepte de viteaza, care sunt importante, intrucat vei dori sa poti controla in primul rand cantitatea de aer absorbita – mima pentru a scapa spre exemplu de aburi si maxima in situatia in care prajesti carne sau alte alimente.

2. Tipul hotei: recirculare sau evacuare

Hotele cu recirculare au fost de mult timp pe piata, acestea folosesc filtru din carbune activ ce filtreaza aerul, apoi acesta este repus in circulatie, in bucatarie. De regula hotele cu recirculare se recomanda pentru bucatarii mici / medii si chiar sa se opteze pentru modele mai puternice.

Hotele cu evacuare – clasice – sunt cele ce au nevoie de o gura de aerisire. Da, se instaleaza mai greu, insa aerul absorbit din bucatarie este eliminate la exterior. Momentan acestea sunt preferate intrucat sunt mai eficiente, mai mici si mai putin zgomotoase.

In prezent, si in special la modelele scumpe, ambele module pot fi utilizate – hota putand fi folosit atat pentru evacuarea aerului dar si pentru a-l filtra si repune in circulatie, in bucatarie.

3. Dimensiunea si tipul filtrelor

Dimensiunea hotei trebuie sa fie cel putin egala cu perimetrul plitei, chiar se recomanda sa fie mai mare pe fiecare latura fate de aceasta. Prin urmare daca ai deja o plita instalata tine cont si de marimea acesteia.

Filtrele sunt foarte importante in ce priveste calitatea absorbtiei, a filtrarii. Cele mai performante hote folosesc filtre metalice – se recomanda spalarea acestora la 2 -3 luni, din alumini – idem trebuie curatate dupa o perioada sau din carbon – este necesara inlocuirea lor. Desigur sunt si hotele clasice ce folosesc filtre de hartie, insa trebuie schimbate destul de des.

4. Alte caracteristici

Nivelul de zgomot – hotele sunt aparate destul de galagioase, mai ales cand functioneaza la treapta superioara. Cauta un model care sa nu fie foarte galagios

Functie silentioasa – in cazul in care ai in casa copii mici si trebuie sa fii atent la ce fac, in timp ce gatesti, vei avea nevoie ca atentia ta sa nu fie perturbata de zgomotul emis de electrocasnice. Prin urmare alegerea unui model la care poti ajusta nivelul zgomotului este ideala;

Functie cu ion – este intalnita in special la hotele cu recirculare, si asigura aeroionizarea negativa a filtrele, pentru purificarea aerului.

5. Garantia si instalarea hotei

Un model de hota tip insula trebuie sa aiba o garantie de minim 2 ani. Atentie insa de la ce furnizori achizitionezi produsele, intrucat este recomandabil sa mergi pe o sura sigura, care sa te ajute daca ai dificultati cu aparatul.

Instalarea unei hote se face destul de simplu (mai ales in cazul modelelor cu recirculare sau pentru modelele cu evacuare daca ai deja gura de aerisire). Trebuie sa respecti toate indicatiile producatorului de la inaltimea la care de instaleaza (multi din pacate instaleaza hota mult prea sus – ceea ce scade puterea de absorbtie a aparatului) si pana la dimensiunea gurii de aerisire sau a burlanului recomandat.

Cel mai bun model de hota insula

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *