Cel mai bun telescop

celestron-astromaster-90eq-telescope

Criterii de cautare pentru cel mai bun telescop:

Configuratia la nivel optic: poate fi repartizata in trei modele principale disponibile in comert: telescop refractor, telescop reflector(reflector newtonian) si telescop catadioptric. Cele mai intalnite piese, uneori frecvent recomandate pentru astronomii amatori, sunt modelele refractoare, din trei motive simple: se obtine un contrast foarte bun pentru imaginile vizualizate, alinierea lentilelor se pastreaza aproape intacta, fara a necesita recalibrare periodica sau curatare in interior, iar observatiile ce pot fi facute cu ajutorul acestui model vor fi nu numai astronomice, dar si terestre. Dezavantajele includ o aberatie cromatica mai mare(culorile sunt percepute alterat), greutate considerabila si o apertura ceva mai restransa decat in cazul celorlalte variante.

Daca vrei sa optezi pentru o solutie mai ieftina decat tot restul telescoapelor de pe piata si sa ai parte de portabilitate extinsa, alegi unul din gama reflector. Principalul avantaj al acestuia este faptul ca iti permite sa avansezi de la stadiul de amator in domeniul observatiilor astronomice sau terestre, garantand vedere deepsky, adica iti permite ca vezi roiuri si galaxii destul de indepartate, nebuloase si tot felul de corpuri , iar asta cu detalii din cele mai fine, caci apertura are diametru mare si asigura claritate excelenta. Dezavantajul la aceste piese este fenomenul de obstructie centrala, care scade vizibil din contrastul imaginilor. In plus, oglinzile interne isi pot pierde alinierea, iar daca nu stii cum sa il demontezi pentru curatare si recalibrare, va trebui sa apelezi la ajutorul unui specialist.

Astronomii care doresc sa faca observatiile cele mai precise, dar sunt gata sa investeasca mai mult in achizitionarea unui model de calitate, nu se vor multumi decat cu un telescop profesional. Asadar ei sunt sfatuiti sa aleaga un model catadioptric. Exista doua configuratii celebre pentru acest tip de piesa: Schmidt-Cassegrain si Maksutov-Cassegrain. Pe scurt, ce te intereseaza sa stii aici este faptul ca aranjamentul catadioptric elimina mult dintre dezavantajele celorlalte doua configuratii, caracterizandu-se ca un hibrid miraculos. Intr-adevar, te costa mai mult, insa e si unul dintre cele mai performante la ora actuala.

Apertura: se mai numeste si diametru al obiectivului. Poti avea trei tipuri de apertura: restransa, medie si extinsa. Cu cat este mai mare aceasta, cu atat mai bine se vor vedea imaginile preluate de telescop, indiferent de capacitatea de marire. La un telescop terestru, poti accepta si o apertura de 50 – 70mm, unde chiar diametrul obiectivului este de 5 sau 7cm. Pentru un telescop astronomic, recomandam dimensiuni mai mari de 70mm(marime la care poti observa comete). Daca vrei sa observi si corpuri ceresti indepartate(deepsky), si nu numai planete din sistemul nostru solar, ai nevoie de o apertura mai mare de 100 – 150mm. Aceasta valoare iti reda cu claritate in principal stele care au o magnitudine evaluata la 12.5(adica o stralucire moderata). Daca dublezi dimensiunea aperturii, poti vizualiza stele cu stralucire mai mica, evaluate la magnitudine de 14.

Ca sa iti poti face o idee mai concreta, ia in considerare faptul ca cea mai palida stea se evalueaza cu magnitudinea 28, iar cea mai stralucitoare cu 1. Ca un argument in plus pentru o apertura cat mai extinsa, mentionam ca si rezolutia creste odata cu apertura. Nu trebuie sa interpretezi rezolutia in astronomie ca pe cea din fotografie, pentru ca o rezolutie foarte buna posibila prin telescop te ajuta sa determini care stea se afla mai aproape si care mai departe, chiar daca aparent sunt la fel de mari si par foarte apropiate una de cealalta.

Raportul focal: separa dispozitivele in modele rapide si lente. Daca vrei sa cuprinzi mai multa profunzime de camp vizual, insa esti gata sa sacrifici din puterea de marire, alegi o piesa caracterizata ca sistem rapid. In schimb, cand preferi campuri mai inguste si posibilitati de marire extinse, alegi un sistem lent. Indicele se calculeaza ca raport intre distanta focala, ca valoare in milimetri, si valoarea aperturii, exprimata tot in milimetri. Distanta focala este cea dintre obiectiv si focar(punctul in care se formeaza imaginea ce trece prin obiectiv). Daca ai un obiectiv cu apertura de 200mm si o distanta focala de 1000mm, obtii un raport focal cu valoarea 5. Pentru a sti ca este vorba despre acest parametru, producatorii ti-l arata notat sub forma f/5. Tot ce e mai mic de f/6 e sistem rapid, iar ce trece de aceasta valoare e sistem lent. Telescoapele catoptrice se considera ca au , de regula, raporturi focale mari.

Montura telescopului: se imparte in urmatoarele tipologii: alt-azimutala, furca ecuatoriala si GOTO. Cand cumperi un model terestru sau chiar unul astronomic, dar nu vrei sa-l folosesti pentru astrofotografie, te poti orienta catre montura alt-azimutala, regula demonstrata de cele mai generale pareri despre cele mai bune telescoape. O varianta a acesteia este montura de tip Dobson, iar avantajul principal este ca manevrarea telescopului se va face cu usurinta si baza este stabila, dar usoara. Aici deplasezi obiectivul pe verticala si pe orizontala, dar nu poti compensa pentru miscarea de rotatie a Terrei, deci nu ai posibilitatea de a face fotografii cu timpi mari de expunere.

Atunci cand vrei sa investesti si in astrofotografie, trebuie sa alegi montura ecuatoriala, pentru ca iti permite sa preiei imagini cu timp mare de expunere si sa indrepti telescopul spre aproximativ orice punct de pe cer. Totusi, nu o recomandam pentru cei care fac mai mult observatii terestre si mentionam ca se monteaza destul de greu, deoarece telescopul necesita aliniere polara. Vrei sa poti programa montura sa-ti urmareasca anumite corpuri ceresti, pana la un numar de mii sau chiar zeci de mii? – In acest caz alegi varianta GOTO, care e de fapt fie una alt-azimutala, fie ecuatoriala, numai ca include o functie computerizata si de aceea poate fi programata astfel. Sistemul de control electronic integrat directioneaza automat telescopul catre steaua sau corpul pe care il selectezi dintr-o baza de date. Unele variante iti permit conexiunea la computer, pentru a facilita acest proces.

Accesoriile: cele mai notabile sunt cautatorul si ocularele. Daca vrei sa poti localiza mai facil anumite stele sau corpuri, te orientezi sa cumperi un telescop care are atasata o luneta speciala – cautatorul. Pentru incepatori sau pentru cei care nu isi permit o montura GOTO, cautatorul este esential in gasirea obiectelor pe care utilizatorul doreste sa le studieze. La fel de mult conteaza ocularele, deoarece acestea pot modifica profunzimea de camp. La fel ca la un microscop, ocularul este lentila cea mai apropiata de ochiul observatorului si cu cat ai mai multe oculare de dimensiuni diferite, cu atat mai versatil devine telescopul.

Brandul si costurile: Daca vrei sa duci mai departe la un nivel avansat pasiunea pentru astronomie, iti sugeram sa cauti de vanzare un telescop apartinand unui producator cu renume mondial in acest domeniu: Celestron, Orion, Bresser sau Meade. Nu trebuie sa lasi diverse strategii de marketing sa te impresioneze, de exemplu cand ti se explica o putere de marire foarte mare, pentru ca, inainte de orice alt avantaj, trebuie sa consideri calitatea instrumentului vizat si scopul pentru care ai decis sa il cumperi. Daca doresti sa faci observatii astronomice de calitate, pregateste-te sa investesti ceva fonduri, iar in ceea ce priveste astrofotografia, acest hobby se numara printre cele mai costisitoare in general. Pentru un nivel de incepator, cumpara un telescop la pret moderat, caci nu e recomandat sa il alegi pe cel mai ieftin.

1.Celestron Astromaster LT76AZ

Avantaje:
Garanteaza calitate pentru un cost foarte bun.
Se utilizeaza atat la observatii astronomice, cat si la cele terestre, pentru ca este un reflector newtonian.
Foarte potrivit pentru incepatori, caci are indici de vizualizare moderati si este prevazut cu un cautator.
Permite vizualizarea planetelor apropiate si a stelelor cu magnitudine pana la valoarea 11.9.
Dezavantaje:
Nu se poate intrebuinta pentru astrofotografie.

2. Celestron PowerSeeker 50 AZ Tabeltop

Avantaje:
Va putea fi cumparat cu minimum de investitie.
Ideal pentru copii, deoarece are configuratie optica de refractor.
Se manevreaza cu usurinta, datorita monturii altazimutale.
Include cautator si oculare, fiind accesorizat cum se cuvine.
Dezavantaje:
Apertura mica permite mai mult observatii terestre.

3.Bresser 4670700

Avantaje:
E foarte bun pentru amatorii de astrologie aflati la inceput, deoarece este confectionat dupa modelul refractor si se intretine facil.
Este multifunctional, atat ca telescop terestru, cat si ca model astronomic.
Are versatilitate, incluzand trei marimi la oculare si cautator.
Se poate manevra pentru a vizualiza orice punct de pe cer, deoarece are montura cu furca ecuatoriala.
Telescop refractor la un pret bun.
Dezavantaje:
La observatii facute cu grosisment mare, imaginile nu mai apar foarte clare, deoarece apertura este de numai 70mm.

4.Celestron 76 LCM 31151 (computerizat)

Avantaje:
Recomandat pentru cei care vor sa studieze astronomia dincolo de stadiul de incepator, fiind un model reflector newtonian.
Permite unele observatii deepsky, cu o apertura de 76cm si raport focal f/9.21.
Usor de folosit de incepatori, deoarece are cautator si montura computerizata.
Se livreaza echipat cu oculare si trepied.
Dezavantaje:
Sistemul altazimutal de montare nu permite efectuarea de fotografii cu expunere extinsa, chiar daca este computerizat.

5.Educational Insights MoonScope (de jucarie, copii)

Avantaje:
Poate fi un cadou foarte bun pentru fetite cu varste de 8 – 11ani, constituind un telescop de jucarie.
Permite efectuarea de observatii terestre si chiar astronomice, pe baza ocularelor incluse in pachet.
Este capabil sa mareasca destul de mult, peste18 ori.
Oferta include si un jurnal pentru copii, cu toate sfaturile pentru incepatori.
Dezavantaje:
Fiind facut din plastic usor, este foarte sensibil la vibratii.

6.National Geographic 9118000

Avantaje:
Este un kit de tip 2 in 1, cu microscop si telescop.
Asigura vizibilitate buna in observatii terestre si astronomice, fiind din gama refractor.
Permite vizualizare buna pentru planetele apropiate si luna, datorita aperturii de 50mm.
Se livreaza cu multiple accesorii foarte untile.
Dezavantaje:
Desi are manevrabilitate optima, miscarile sunt limitate in cazul monturii altazimutale.

7.Celestron Maksutov Cassegrain Nexstar SLT 127 MAK 22097 (profesional)

Avantaje:
Recomandat pentru intermediari, deoarece e un telescop catadioptric.
Foarte performant si bun pentru observatiile deepsky, prin prisma aperturii extinse si a unui raport focal lent.
Are grosisment impresionant, adica putere de marire teoretica de pana la 300x.
Permite memorarea intr-o baza de date a corpurilor ceresti urmarite, prin montura computerizata altazimutala.
Dezavantaje:
Costurile de achizitie sunt adecvate pentru caracteristicile si performantele demonstrate.

Cel mai bun telescop

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *