Cel mai bun proiector video
Oricare ar fi motivatia achizitionarii unui astfel de item, nu multa lume stie cum sa aleaga cel mai bun videoproiector pentru nevoile personale, fiind destul de dificil sa deslusesti informatiile primite in descrierile produselor, mai ales atunci cand nu cunosti notiuni de tehnologie in acest domeniu. De aceea, pentru a te ajuta sa faci o alegere inspirata, am elaborat o analiza succinta a celor mai importante criterii de selectie pentru un astfel de produs:
Luminozitatea: reprezinta un indicator foarte important de performanta, insa nu in mod conventional, contrar asteptarilor multor potentiali cumparatori. Modul de functionare pentru aceste dispozitive este simplu: o lampa de mare putere emite un fascicul luminos in interiorul caruia se proiecteaza imaginea digitala. In momentul in care acest fascicul intalneste o suprafata obstacol, formele, culorile si contrastele devin vizibile. Luminozitatea se refera la densitatea si intensitatea razei de lumina proiectate, indicand, in prima instanta, cat de puternic se pot observa culorile si contrastul.
Producatorii ofera ca indicator al acestui parametru niste unitati de masura intitulate ANSI lumeni. Acestia au fost stabiliti de American National Standards Institute si cuantifica strict lumina emisa de un proiector de date. Este important sa nu va lasati impresionati inutil de valori ridicate, deoarece conteaza mai mult sa le adaptati in functie de natura spatiului in care veti efectua proiectiile.
Intr-o camera intunecata, pregatita in asa fel incat sa adaposteasca un sistem Home Cinema, un videoproiector cu 2000 – 2500 de ANSI lumeni este indeajuns de puternic pentru a proiecta imaginile clar pana la o distanta de aproximativ 6m, mai mult decat suficient, chiar si pentru o camera de apartament de dimensiuni extinse. Tinand cont si de posibilitatea de a intuneca total spatiul incaperii, pentru o camera mai mica este destul de bun si un model cu 1500 ANSI lumeni. In cazul in care alegeti unul de peste 3500 ANSI lumeni si il plasati intr-un spatiu restrans, s-ar putea sa aveti probleme cu perceptia culorilor, ochii fiind obositi foarte usor in aceste circumstante.
Ecuatia se schimba atunci cand doriti sa proiectati in aer liber noaptea sau intr-un amfiteatru in care spatiul este mai tot timpul luminat. Aveti nevoie de valori de peste 4500 ANSI lumeni, astfel incat dispozitivul sa faca fata corespunzator cerintelor. Cu cat dimensiunile proiectiei trebuie sa fie mai mari, cu atat mai mult se va dispersa lumina pe suprafata, imaginea devenind mai stearsa si mai dificil de perceput, in special daca nu este intuneric total. Totusi, tineti cont si de faptul ca, in achizitionarea unui aparat cu astfel de valori, va trebui sa investiti ceva mai multe fonduri.
Indicii vizuali: constituie un cumul de parametri care se refera in principal la calitatea imaginilor proiectate. In aceasta categorie putem enumera: contrastul, aspect ratio, throw ratio, corectia trapezului, lens shift, rezolutia.
Contrastul este practic diferenta dintre cea mai deschisa si cea mai inchisa culoare proiectata, ambele considerate in sectiune(atunci cand alaturarea cu alte nuante nu le afecteaza saturatia sau luminozitatea prin contrast simultan si succesiv). Va stau la dispozitie doua optiuni de contrast: static si nativ-dinamic. Ambele se exprima printr-un raport, cu mentiunea ca cifrele pot fi mai ridicate in cazul contrastului dimanic. Partea nu prea buna in legatura cu aceasta optiune este faptul ca poate afecta calitatea finala a imaginii, fiind considerat uneori prea violent din punct de vedere vizual. De aceea, multi tehnicieni recomanda mai cu seama contrastul static. Cele mai bune videoproiectoare prezinta un raport standardizat al contrastului, in intervalul 2000:1 si 15000:1. Daca proiectati intr-o incapere foarte bine izolata, mizati si pe valori mai reduse. Trebuie sa luati in considerare nu numai faptul ca este intuneric, ci si culorile obiectelor sau peretilor, pentru ca toate nuantele sunt percepute de ochiul uman ca reflexie a radiatiei luminoase.
Aspect ratio se defineste ca raport intre cele doua laturi ale imaginii. Cu alte cuvinte, cand aspect ratio al sursei de date difera de cel al proiectorului, imaginea va fi redata cu doua bare negre, acolo unde raportul nu se sincronizeaza, ramanand spatiu de proiectie neutilizat, iar imaginea aparand micsorata. Cu siguranta ca ati intalnit aceasta problema la televizoarele mai vechi sau la diverse monitoare, observand cele doua spatii negre in lateral(sau sus/jos). Indicatorul respectiv este redat printr-un raport, iar cele mai populare valori la ora actuala sunt 4:3, 16:9 si 21:9. Majoritatea producatorilor specifica acest parametru in descrierile produselor furnizate.
Throw ratio reprezinta raportul dintre distanta de la lentila proiectorului pana la suprafata de proiectie si dimensiunile acesteia, cu precadere latimea. Mai simplu, este o cifra care sugereaza la ce distanta si in ce pozitie poate fi plasat dispozitivul intr-o incapere. Daca proiectati direct pe un perete, aveti posibilitatea de a adapta personal distantele, in functie de cum considerati de cuviinta, insa daca aveti un ecran cu dimensiuni limitate, este vital sa tineti cont de acest parametru. Nu uitati ca pe masura ce mariti distanta dintre cele doua elemente, imaginea proiectata se mareste, insa devine si mai neclara. Partea avantajoasa este faptul ca, multe produse au in descriere mentionata aceasta valoare, usurand considerabil calculele pe care trebuie sa le faceti.
Corectia trapezului este o setare foarte importanta, din rationamente clare de ergonomie. Imaginea proiectata are dimensiunile si proportiile corecte numai atata timp cat axa de pozitie a proiectorului perforeaza exact centrul suprafetei de proiectie. In orice alta situatie, unghiul se schimba, iar imaginea obtinuta prin proiectare oblica va avea laturile inegale si proportiile gresite. Aici intervine posibilitatea de a regla si corecta eventualele erori, indiferent de pozitia dispozitivului in incapere. Majoritatea aparatelor permit corectia pe verticala(in functie de inaltime), dar nu si pe orizontala. Procedeul se face manual, in mare parte, existand si produse cu functie de corectie automata. Mentionam ca la o corectie foarte ampla, calitatea imaginii are de suferit.
Lens shift este o optiune adiacenta cu un rol asemanator de corectie vizuala. In acest caz, reglajul se face direct din lentila, ceea ce inseamna impact nul asupra calitatii imaginilor. Functia este preferata de catre multi utilizatori, iar deplasarea se face la fel: pe orizontala sau verticala, automat sau manual. Bineinteles, pentru o astfel de facilitate, este necesar sa cheltuiti ceva mai multi bani.
Rezolutia reflecta calitatea imaginii proiectate. Cele mai multe videoproiectoare de pe piata sunt realizate cu rezolutie nativa, insa programate pentru a suporta mai multe tipuri de rezolutie din sursa de date. Asadar, indicatorul reflecta numarul de pixeli ce pot fi afisati pe verticala si pe orizontala. Cu cat sunt mai mari valorile rezolutiei, cu atat mai clara si mai de calitate va fi imaginea. Exista mai multe categorii: XGA(1024px768p), WXGA(1280px720p), Full HD(1920px1080p), HD Ready(1024p×720p) etc. La proiectia de filme sau de jocuri de pe consola, va puteti multumi cu o rezolutie HD Ready. Pentru proiectii din surse de date tip widescreen, este necesara o rezolutie XGA.
Lampa: se defineste ca fiind cea mai importanta parte “consumabila” a dispozitivului. Este esential sa stiti ca, durata de viata a unui astfel de item este limitata la un anumit numar de ore. Dupa epuizarea acestuia, veti investi o suma destul de considerabila in inlocuirea acestei componente. Modelele conventionale intalnite pe piata sunt lampile cu vapori de mercur, uneori denumite UHP(ultra high pressure). Durata de viata a acestora este in medie cotata intre 2000 si 4000 de ore de folosire. Totusi, unele pareri despre cele mai bune videoproiectoare spun ca, daca dispozitivul este echipat cu functie eco, atunci durata de viata a lampii se va dubla. Odata epuizata aceasta perioada, luminozitatea scade drastic, la mai putin de jumatate din cea initiala, urmand iminenta defectiune.
Mai nou, tehnicienii au reusit sa insereze tehnologie LED in constructia aparatelor de proiectie video, astfel incat, lampile traditionale sunt inlocuite cu leduri mai durabile, mai eficiente, colorate RGB. Asadar, vestea buna e ca, un videoproiector LED este echipat cu o lampa cu o durata de viata cuprinsa intre 10000 si 20000 de ore, o piesa de aproximativ patru ori mai durabila decat cele conventionale. Nu va mai fi nevoie sa cheltuiti fonduri suplimentare pentru a o inlocui, ea fiind capabila sa functioneze pana la uzajul propriu-zis al intregului aparat. Inainte de a te intreba, “unde gasesc cel mai bun videoproiector LED?”, trebuie sa cunosti si partea mai putin avantajoasa: throw ratio este mult mai mic, decat in celelalte cazuri, fiind denumit si Short Throw.
Portabilitatea: este un aspect ce depinde nu numai de dimensiunile si greutatea produsului ales, ci si de modul de transmisie a semnalului. Din acest punct de vedere, cel mai apreciat va fi un videoproiector wireless. Acesta este prevazut cu o conexiune LAN din fabricatie, care odata activata, permite redarea de date din alte surse conexe, fara a necesita cablu de transmisie. Totusi, este bine sa dati o oarecare atentie costurilor de achizitie, si celorlalte caracteristici tehnice, atunci cand decideti sa cumparati ceva din aceasta categorie. Pentru un videoproiector portabil conventional, aveti nevoie doar de o greutate redusa, dimensiuni adecvate si o interfata versatila, care sa includa HDMI, USB, VGA sau chiar Audio In.
1. Acer X1373WH
Avantaje:
Este potrivit pentru sisteme Home Cinema sau prezentari de afaceri, conferinte si cursuri, avand 3000 de ANSI lumeni.
Reda imaginile clar, de calitate, pana la o distanta de peste 9m.
Reproduce fidel forme, contraste si culori, deoarece este un videoproiector HD.
Poate fi conectat cu aplicatie wireless prin USB, avand o interfata versatila.
Lampa are o durata de viata foarte mare, daca este folosita in modul extreme eco – 10000 de ore.
Dezavantaje:
Are portabilitate limitata, deoarece cantareste aproximativ 2Kg.
2. BenQ MS504
Avantaje:
Este un videoproiector BenQ ieftin si bun.
Promite functionare indelungata fara schimbarea lampii, durata acesteia de viata fiind de 10000 de ore in modul Lamp Save.
Reda imaginile corect, clar, avand luminozitate de 3000 lumeni si contrast de 13000:1.
Se comercializeaza insotit de o garantie extinsa, valabila 36 de luni.
Dezavantaje:
Distanta pana la imagine este ceva mai redusa, 2m maxim.
3. Epson EB-X18
Avantaje:
Ofera imagini de calitate, pe baza unei rezolutii mari: 1024 x 768px.
Permite vizibilitate excelenta in conditii de semi-intuneric, datorita unui contrast de 10000:1 si luminozitatii de 3000 lumeni.
Este foarte versatil, avand multiple tipuri de conectori integrati in interfata.
Promite o utilizare facila, comoda, fiind prevazut cu telecomanda.
Dezavantaje:
Nu include o optiune Eco, durata de viata a lampii fiind de 5000 de ore.
4. Canon LV-S300
Avantaje:
Ofera calitate la un pret accesibil.
Permite proiectia de date din diferite surse, pe baza unei interfete foarte versatile.
Se livreaza cu garantie extinsa, de 36 de luni.
Asigura o durata de viata extinsa a lampii in modul Eco – 6000 de ore.
Dezavantaje:
Desi este un model portabil, masoara si cantareste ceva mai mult, aprovimaxiv 282 x 232 x 115mm, respectiv 2.5Kg.
5. Acer X1273
Avantaje:
Ofera performanta garantata la un pret surprinzator.
Proiecteaza foarte clar imaginile, pana la o distanta record de 11m.
Reda excelent semnalul video, pe baza unei rezolutii HD Ready.
Poate fi utilizat si in semi-obscuritate, datorita unui contrast dinamic superior si luminozitatii de 3000 de lumeni.
Dezavantaje:
Durata de viata a lampii este de 5000 de ore, fara posibilitatea de economie.