Cel mai bun invertor de sudura

 

Tig 170Fie ca ai nevoie sa sudezi tevi, diverse piese sau sa lucrezi cu aceasta tehnica in sculptura in metal, e obligatoriu sa stii ce tip de aparat e adecvat sarcinii pe care ti-o propui. Pentru utilizare zilnica si indelungata, tot un aparat de sudura clasic e mai bun, insa daca vrei sa beneficiezi de portabilitate mare, tehnologie sofisticata, consum redus si sa poti intrebuinta o sursa de alimentare casnic, atunci invertorul este cea mai buna solutie. Am alcatuit un scurt clasament cu caracteristici pe care orice model calitativ trebuie sa le intruneasca si in functie de care te poti orienta sa faci achizitia mult dorita.

Criterii dupa care trebuie sa te ghidezi cand alegi un invertor de sudura:

Parametrii de lucru: sunt conditiile si valorile in limitele carora poti alege un model de functionare si reprezinta: tensiunea de alimentare, gama reglajului de curent si consumul. Dupa cum am mai spus, e important sa poti alimenta aparatul cu invertor direct la o priza conventionala, iar valorile de tensiune incadrate aici sunt 220V si 230V. Ca si pentru celelalte conditii de folosinta, gasesti voltajul specificat in descrierea oferita de catre fiecare producator.

Amperajul trebuie sa fie reglabil cel putin intre valorile de 10 si 80A(amperi). Cu cat e mai mare valoarea oferita, cu atat mai grosi pot fi electrozii intrebuintati la sudare si cu atat mai rapid se realizeaza intreg procedeul. Pentru lucrari care solicita mult randament, recomandam un invertor profesional de 5 – 220A, caci capacitatea reala va fi doar de 60 – 70% din valoarea mentionata. Exista si produse care ating 600A ca prag superior, insa daca tii neaparat sa achizitionezi asa ceva, vei scoate mai multi bani din buzunar.

Consumul e dat de cati kilowati pe ora “mananca” un astfel de dispozitiv si variaza intre 2kWh si 9kWh. Daca planuiesti sa sudezi in reprize scurte si materiale metalice mai moi, ca de exemplu aluminiul, poti alege o piesa cu un consum scazut, de 2,5 – 3.5kWh. Pentru folosinta de frecventa moderata, aparatele cu putere absorbita pana in 6kW pot face minuni. Numai cand soliciti foarte frecvent invertorul, poti investi intr-unul care consuma peste 7kW.

Tipuri de electrozi: unul dintre marile avantaje ale invertorului este acela ca iti permite sa sudezi folosind aproximativ orice tip de electrod: celulozic, bazic sau rutilic. Cand utilizezi produsul doar la sudura tevilor, cei mai recomandati sunt electrozii celulozici. Pentru lucru minutios sau in proiecte artistice recomandam electrozi rutilici. In orice alte sarcini se vor folosi inspirat electrozi bazici.

Cu cat este mai mare diametrul electrocului, cu atat mai multa energie trebuie absorbita pentru a sustine un arc electric adecvat, care sa topeasca materialul de sudat. Daca gasesti un produs ce intrebuinteaza electrozi mai mici de 2mm, nu ai nevoie de putere absorbita foarte mare, de peste 3kW. In schimb, pentru un electrod de 4mm iti trebuie invertoare profesionale, cu cel putin 5.5kW consumati.

Gradul de profesionalism: toate dispozitivele de pe piata vor fi etichetate cu unul dintre urmatoarele calificative: hobby, semi-profesional si profesional, ca orice alta unealta electrica utila prin gospodarie. Ca sa gasesti un invertor ieftin, cauti mai degraba printre versiunile hobby, acestea fiind cele mai simple si mai putin costisitoare. Cand lucrezi destul de rar cu aparatul de sudura si esti abia la inceput, ca utilizator a acestei metode, nu te hazarda catre un produs foarte scump pentru ca ceea ce ti se potriveste este strict un invertor hobby. Cei care nu sunt la primul lor aparat de sudura si au deja o trusa de bricolaj bine pusa la punct sunt cu certitudine utilizatori semi-profesionali, drept pentru care vor opta pentru optiunea respectiva. Profesionistilor le vine mult mai usor sa stie ce sa aleaga, iar noi le sugeram o piesa de mare putere si cu o plaja de amperaj cat mai extinsa.

Functionalitatea si siguranta: e important sa ai la dispozitie urmatoarele optiuni: reglajul intensitatii curentului electric, protectie termostatica, adaptabilitate pentru a intrebuinta multiple metode de sudare. Fiecare material pe care il vei suda se topeste in diferite conditii si de aceea niciodata nu folosesti acelasi amperaj la aluminiu, cum o faci pentru otel, de exemplu. Asadar, orice utilizator isi va stabili personal ce valori de intensitate utilizeaza in functie de grosimea electrodului si de natura materialului sudat. Ai nevoie de amperaje mici pentru lucrari de finete si metale care se topesc facil, respectiv amperaje mari pentru fonta, otel sau titan.

Pentru siguranta ta si a aparatului de sudura, optiunea de potectie la suprasarcina este una obligatorie pentru orice dispozitiv din comert. Invertorul se va opri automat in momentul cand se detecteaza conditii de supratensiune sau subtensiune.

Majoritatea modelelor de pe piata sunt adaptate pentru a folosi metoda de sudura MMA(cu arc electric si electrod consumabil), dar daca vrei sa avansezi spre domeniul profesionist, orienteaza-te sa cumperi un invertor capabil sa sustina si metoda TIG(metoda cu electrod neconsumabil si protectie gazoasa), caci in acest mod vei putea suda materialele cele mai dure(zirconiu sau titan).

Producatorul: iata o scurta lista ce include cateva nume apreciate: Telwin, Miller, GYS, Giant sau Jasic. Dintre acestia, Telwin sunt apreciati pentru traditia instituita in domeniul aparatelor pentru toate gusturile si comercializate la preturi realtiv avantajoase. Orice pareri despre cele mai bune invertoare de sudura iti vor spune ca acest brand produce aparatura de orice nivel, iar pentru multi profesionisti numele a devenit sinonim cu calitatea. GYS sunt cunoscuti pentru dispozitivele lor semi-profesionale, iar Jasic pentru ca ofera aparatura profesionala la preturi reduse. Celelalte branduri notabile pentru piata din Romania reusesc sa se mentina la inaltime datorita costurilor reduse si a garantiilor convenabile oferite.

Modele recomandate :

1.Telwin Force 125

Avantaje:
Invertor de sudura Telwin la un pret bun.
Are consum moderat, 2.3kW, fiind util in regim de lucru semi-profesional.
Lucreaza cu orice tip de electrod, demonstrand ca este versatil.
Se transporta fara probleme, cantarind 3.70Kg.
Dezavantaje:
Plaja de amperaj are un maxim de 80A, ceea ce inseamna ca nu poate lucra cu electrozi foarte grosi.

2.Tehnoweld 130A MMA-160 (ieftin)

Avantaje:
Are un cost bun, fiind un invertor la pret ieftin.
Poate permite sudarea rapida, utilizand intensitati maxime de 130A.
Intrebuintarea se face versatil, cu orice tip de electrod.
E un produs fiabil, fiind corect izolat electric si asigurat la suprasarcina.
Dezavantaje:
Nu este proiectat pentru lucrari profesionale, garantia neacoperind efectuarea acestora.

3.Telwin Tehnology 216 HD (professional)
Avantaje:
Este multifunctional, fiind util la sudura MMA, dar si adaptabil pentru metoda cea mai moderna, TIG.
Poate lucra cu o mare varietate de electrozi din materiale si de dimensiuni diferite, pe baza amperajului si puterii.
Kitul include tot ce iti trebuie pentru transport si conectare.
Raportul dintre calitatea serviciilor si pret este laudabil, fiind model profesional.
Dezavantaje:
Consumul poate fi destul de mare, 5.5kWh.

4.ASN ASN-160R

Avantaje:
Reprezinta o oferta accesibila din perspectiva pretului de achizitie.
Se va utiliza pentru lucrari semi-profesionale si hobby, deoarece poate folosi valori ridicate de putere.
Topeste eficient orice tip de electrod, determinand sudura versatila.
Poate intrebuinta electrozi destul de grosi, datorita amperajului moderat.
Dezavantaje:
S-ar putea ca unii cumparatori sa considere ca e destul de greu la transport, cantarind peste 6Kg.

5.Awelco Bit 7000

Avantaje:
Lucreaza cu rapiditate si eficienta, datorita puterii garantate.
Se vinde suficient de ieftin pentru un model profesional.
Asigura lucrul cu electrozi de dimensiuni destul de mari, datorita amperajului ridicat la 200A.
Permite functionarea indelungata, datorita sistemului de ventilare inclus.
Dezavantaje:
Utilizeaza in principal doar electrozi de tip rutilic.

Cel mai bun invertor de sudura

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *