Cea mai buna placa video

asus290oc-2b

Daca doriti sa aflati cum puteti alege cea mai buna placa video pentru PC, este important sa analizati mai intai cateva criterii de selectie, care va vor ajuta in identificarea produsului ideal pentru sistemul personal.

Indicatorii de performanta: reprezinta cateva aspecte conexe ce permit diferentierea intre produse. Printre acestia putem aminti: unitatea de procesare grafica(GPU), memoria BUS , memoria video si racirea.

Procesorul grafic este o unitate cu scop similar cu cel al procesorului intregului sistem. In regim international, acesta este denumit “Graphics Processing Unit”(GPU) si poate fi de mai multe tipuri. In prezent, cele mai multe astfel de procesoare sunt AMD, Intel sau nVIDIA. Toate trei sunt considerate la fel de performante, insa modelul GPU va poate ajuta sa intuiti compatibilitatea cu sistemul in care incercati sa il integrati. Un procesor de sistem AMD va lucra foarte bine cu un GPU AMD, la fel se asorteaza placile nVIDIA cu chipseturi nVIDIA.

BUS constituie traseul dintre GPU si memoria video. Largimea acestei componente va indica ce numar de biti pot circula intre memorie si procesor. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat mai rapid vor fi efectuate operatiile, transferul de date avand loc la viteze foarte bune. O placa video cu BUS de 512 este considerata performanta, deoarece acelasi numar de biti poate circula simultan intre memorie si GPU.

Memoria video este foarte utila atunci cand se conecteaza mai multe monitoare la sistem sau cand imaginile au rezolutii foarte mari. Ea trebuie sa fie sustinuta de o valoare BUS superioara, pentru a oferi eficienta maxima. In principiu, cea mai buna placa video de 1GB va putea sustine doua monitoare Full HD, atunci cand BUS are 512 biti. Nu achizitionati niciodata o placa de mare memorie, daca nu beneficieti si de BUS ridicat. Altfel nu va veti putea bucura de performantele pe care vi le poate oferi produsul respectiv. Este de ajuns sa va luati ca reper o memorie de 1GB VRAM si un BUS de 312 sau 512, pentru a alege o placa suficient de performanta.

Sistemul de racire este important, deoarece fara o astfel de caracteristica toate componentele pot fi deteriorate. Procesul de racire poate fi pasiv, atunci cand implica un radiator de mari dimensiuni sau activ, cand radiatorul este mai mic, insa incorporeaza un ventilator. Chiar daca placile cu racire activa pot genera mai mult zgomot, pot fi considerate mai eficiente.

Conectivitatea: este o problema ce tine de interfata, numarul de conectori si de optiunea de interconectare(crossfire). Trebuie sa luati in considerare faptul ca, toate placile video au fost create sa fie compatibile in principal cu placa de baza a sistemului in care vor fi integrate. Cele mai importante sloturi sunt realizate in standard AGP(Accelerated Graphics Port) sau PCI(Peripheral Component Interconnect). O mare perioada de timp standardul AGP a fost considerat superior drept capacitati fata de PCI. In prezent, odata cu aparitia porturilor PCI express, balanta s-a schimbat, acestea fiind cele mai cautate pentru modelele de placa video. Sistemele bazate pe componente mai vechi va vor cere sa conectati un model care e cea mai buna placa video AGP, chiar daca standardul respectiv este mai rar utilizat la ora actuala. Pentru a avea certitudinea, este necesar sa cunoasteti interfata placii de baza. Acelasi lucru se poate spune si despre cea mai buna placa video PCI express, o puteti achizitiona atata timp cat sunteti siguri ca e ceea ce se potriveste sistemului. De asemeni, este recomandat sa oferiti atentie si nivelului de performanta pentru PCI express, acesta putand fi 2.0 sau 3.0.

Numarul de conectori variaza in functie de cate monitoare vor putea fi conectate la placa respectiva. Porturile prin care se stabileste legatura cu displayul pot transmite semnalul in mod analogic(port VGA) sau digital( port HDMI/DVI). Unele modele vor prezenta si iesiri de tip RCA sau S-video. Este bine sa verificati sloturile de conectare, pentru a va asigura ca nu trebuie sa achizitionati adaptori speciali. Semnalul de calitate superioara va fi transmis de un port HDMI, mai ales cand lucrati cu monitoare Full HD. Nu uitati ca, pentru a conecta mai multe monitoare la o placa video cu o singura iesire, va trebui sa achizitionati un splitter specific, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare.

Crossfire reprezinta o extra-optiune, dezvoltata ca tehnologie AMD CrossFireX, care va permite sa interconectati doua placi video care sa lucreze simultan, mai cu seama procesoarele acestora. Nu este recomandat sa optati pentru aceasta varianta decat daca va axati pe game testing. In orice alta circumstanta, parerile despre cele mai bune placi video sunt de acord ca procedura este redundanta si constituie un demers mult prea costisitor.

Functiile complexe: includ anumite optiuni specifice pentru placile video profesionale si cele special create pentru a suporta jocuri video. Pixel pipelines este o functie care permite transformarea datelor in pixeli. Cu cat mai mare este valoarea indicata pentru acest parametru, cu atat informatia va fi procesata mai rapid. Pentru sistemele axate pe modelare 3D si randari este bine sa alegeti ceva cu valori mari la acest capitol.

Shader Model va fi o caracteristica necesara pentru jocuri. Cu ajutorul acesteia se realizeaza redarea si utilizarea corecta a efectelor grafice inserate la programarea jocului respectiv. Optiunea este valabila mai ales pentru cei care prefera cele mai noi versiuni in materie de jocuri, deoarece unele dintre ele includ efecte foarte complexe. Tot din aceeasi zona de functionalitate, DirectX este un standard care ofera acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. Cele mai moderne placi video sunt repartizate in generatia DirectX 11.

Avand la dispozitie toate aceste indicatii si sfaturi, nu va mai ramane decat sa va axati pe compatibilitatea cu sistemul in care doriti sa integrati produsul. Astfel, puteti considera ca veti sti cum sa decideti care e cea mai buna placa video AGP, daca detineti un sistem vechi sau cum sa alegeti tipologia procesorului si ce BUS trebuie sa incorporeze modelul cautat.

1. AMD Radeon R9 290
Avantaje:
Ofera un nivel nou de realism vizual in jocurile pe PC si permite performante de top, deoarece suporta o rezolutie maxima de 2560 x 1650 de pixeli.
Permite conexiunea simultana a 3 monitoare Full HD, datorita memoriei video si celei BUS.
Faciliteaza procesarea rapida a datelor, pe baza procesorului performant cu frecventa de 1000 MHz.
Sistemul de racire este ultra-performant, deoarece include radiatoare din cupru aplatizate.
Dezavantaje:
Presupune o investitie ceva mai substantiala, insa are un cost de achizitie foarte convenabil ca placa video special conceputa pentru Gaming.

2. Gigabyte AMD Radeon R9 270X
Avantaje:
Ofera performante la un pret destul de accesibil.
Permite conectivitate optima, avand o interfata similara cu cea a placilor video ultra-performante.
Suporta o rezolutie ridicata, insemnand ca permite vizualizare buna Full HD pentru filme si jocuri mai simple.
Racirea activa permite fiabilitate mare la utilizare, protejand optim sistemul.
Dezavantaje:
Memoria BUS este ceva mai scazuta, insa poate fi considerata suficienta pentru o utilizare conventionala.

3. Gigabyte GeForce GTX 750 TI N75TOC-2GI
Avantaje:
Are un raport bun pret/calitate.
Utilizeaza un sistem performant de racire, protejand impotriva supra-incalzirii.
Ofera suport optim pentru rezolutie Full HD, 4096 x 2160 px.
Utilizeaza un standard performant de conexiune cu placa de baza, PCI Express 3.0.
Dezavantaje:
Valoarea BUS este mai redusa fata de cea a altor modele cu memorie similara, insa e suficienta pentru performante conventionale.

5. Gigabyte NVIDIA GeForce GT 730
Avantaje:
Constituie o placa video multimedia de calitate, datorita raportului dintre memoria video si cea BUS.
Permite conexiune performanta cu placa video, utilizand standardul PCI Express 2.0 x16.
Ofera calitate la un pret redus.
Permite vizualizarea excelenta a imaginilor Full HD, suportand o rezolutie maxima de 2560 x 1600 px.
Dezavantaje:
Nu poate fi utilizata ca placa video pentru gaming, pentru ca nu suporta unele efecte si texturi sau operatii foarte complexe.

5. Sapphire AMD Radeon R7 240
Avantaje:
Este un produs ieftin si bun.
Ofera bune performante pentru aplicatiile multimedia, avand o memorie de 2040MB raportati la un BUS de 128 biti.
Protejeaza sistemul foarte eficient la supra-incalzire, avand cooler activ.
Permite o rezolutie maxima Full HD, indicand imagini de calitate superioara.
Dezavantaje:
Ofera performante conventionale multimedia, drept pentru care nu poate fi utilizata prea eficient in redarea jocurilor mai complexe.

Cea mai buna placa video

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *