Cel mai bun router

TL-WR1043ND-01

Din moment ce, tehnologia avanseaza pe zi ce trece, modelele clasice de router au fost inlocuite complet cu cele wireless de ultima generatie, insemnand ca ofera performante excelente in materie de viteza de transfer si conectivitate. Daca nu sunteti informati la zi cu inovatiile tehnologiei, insa trebuie sa gasiti un router Wi-Fi la pret convenabil, fiind deopotriva convinsi ca ati ales un dispozitiv de calitate, va recomandam sa urmariti o serie de coordonate, care va vor ajuta sa alegeti cel mai bun router wireless , in functie de un buget prestabilit.

Criterii pentru alegerea routerului potrivit:

Tipologia: constituie cel mai important aspect, mai ales pentru ca va va ajuta sa faceti o diferenta de pret. In orice caz, inainte de a prefera o oferta sau alta, este indicat sa stiti exact ce este un router wireless, intelegand foarte bine utilitatea si modul de functionare al acestor aparate. Un router wi fi este un aparat ce are rolul de a trimite si citi pachete de date intre diferite retele de calculatoare. In functie de tipul de conexiune, veti sesiza trei categorii importante:routerele ADSL, care se conecteaza prin intermediul unei linii telefonice, cele Ethernet, care vor realiza conexiune prin cablu(LAN) si routerele 3G wireless, mai putin raspandite, conectate prin optiune de viteza 3G. Cele mai populare sunt modelele din a doua categorie.

Totodata, in functie de standardul de retea acceptat, un router wireless bun trebuie sa fie multi-compatibil, ca rata de transfer in retea. Asadar, in ceea ce priveste retelele cu cablu, cele mai conventionale standarde de transfer adoptate sunt 100Mbps si 1000Mbps, in timp ce pentru retelele wireless 11Mbps si 54Mbps sunt cele mai cunoscute. Indicatorul se defineste ca viteza de transfer si reprezinta raportul dintre cantitatea de date transmise si timpul de transmisie, masurandu-se in megabiti pe secunda.

Din punct de vedere al benzii de semnal, puteti opta pentru un model cu o singura banda sau pentru un router wireless dual band. Spre deosebire de prima categorie de dispozitive, care suporta o singura banda de semnal, cea de-a doua a aparut mai recent, fiind initial utilizata pentru retele de tip business. Desi a doua banda permite viteza mai mare de transfer decat prima, calitatea semnalului in aceasta scade mai rapid pe masura ce va indepartati de router.

Standardul de retea wireless: este o modalitate de diferentiere pentru cele mai bune routere wi fi, din punct de vedere al vitezei de transfer si al benzii de frecventa in care functioneaza. In functie de acest indicator, vom separa patru categorii majore, dupa cum urmeaza: standardul IEEE 802.11a include o rata de transfer de date de 54Mbps si o frecventa de operare de 5GHz, frecventa specifica celei de-a doua benzi pentru routerele dual band; standardele IEEE 802.11b(11Mbps) si IEEE 802.11g(54Mbps) folosesc exclusiv frecvenţa de 2.4 GHz, cunoscuta pentru acoperire pe distante mai mari. Cand standardul 802.11g este extins(super G/G+), viteza de transmisie poate ajunge la valori de 108Mbps, 125Mbps sau chiar peste aceste limite. Standardul IEEE 802.11n este cel mai nou, considerat ca solutie de viitor, deoarece are o rata maxima de transfer de date de pana la 540Mbps, pentru ca utilizeaza tehnologie MIMO (multiple-input multiple-output). De asemeni, acesta va utiliza oricare dintre cele doua frecvente. In concluzie, atunci cand vreti sa stiti care este cel mai bun router wireless dual band, puteti lua in considerare si standardul de retea, fiind constienti ca va asteapta o investitie pe masura. In celelalte cazuri, daca aveti nevoie de semnal de calitate pe o raza cat se poate de extinsa, alegeti un standard de functionare in banda de frecventa 2.4 GHz. Daca preferati semnal extins pe raze mai mici, insa o viteza mare de transfer, utila pentru streaming si jocuri online, atunci alegeti ceva in banda de 5GHz.

Protocolul de securitate: are rolul de a pastra in siguranta datele, impiedicand accesul la acestea si utilizarea lor fara autorizatie, atunci cand are loc transferul in cadrul unei retele wi fi. Exista multiple tipologii, insa trei sunt cele mai des intalnite: WEP, WPA si WPA2. Primul (Wired Equivalent Privacy) constituie o metoda de criptare a datelor pe unde radio, prin transmisie point to point. In acest caz, se utilizeaza o cheie de retea, care are aceleasi atributii cu o parola, cu diferenta ca protejeaza reteaua si nu datele separate ale utilizatorilor din aceeasi retea, unii fata de altii. Pentru al doilea caz(Wi-Fi Protected Access) se pastreaza solutia cheii de criptare, cu diferenta ca aceasta va fi modificata automat, protejand activ impotriva atacurilor externe. Ultimul protocol este si cel mai sigur, oferind cel mai inalt nivel de securizare a datelor, deoarece utilizeaza un sistem complex de criptare AES (Advanced Encryption Standard).

Interfata: inglobeaza totalitatea porturilor de conexiune, a caror tipologie si numar va stabili posibilitati extinse de conectare. Orice router wireless are cel putin un port WAN si unul LAN. Portul de tip WAN(Wide Area Network) este cel care ofera conexiunea la internet, de cele mai multe ori prin cablu sau modem, furnizand informatii din exterior si distribuindu-le intern in reteaua de calculatoare din locuinta. Porturile LAN sunt de obicei multiple si conecteaza calculatorul/calculatoarele din reteaua locala la router, pentru a primi informatiile distribuite prin WAN. Asadar, informatia este initial preluata de WAN, filtrata corespunzator in interiorul dispozitivului si apoi distribuita prin conexiunile LAN la toti userii conectati. Este indicat sa verificati viteza de transfer la portul WAN, pentru a o adapta tipului de conexiune la internet pe care o utilizati, cea de la provider. In general, in cazul porturilor Ethernet LAN, puteti opta pentru versiuni de 10/100/1000Mbps(unde 1000 Mps echivaleaza cu tipologia Gigabit). O caracteristica suplimentara a interfetei este optiunea de VPN(Virtual Private Network), care va permite sa impartiti conexiunea cu multiple tipuri de dispozitive: PS3, Xbox sau Apple TV. Bineinteles, un router VPN va constitui si o investitie financiara suplimentara, din moment ce are o conectivitate atat de extinsa. Pentru modelele ce pot fi conectate la un modem 3G/4G, este necesar sa va asigurati ca acestea au port de tip USB.

Functionalitatea: reprezinta un cumul de aspecte mai mult sau mai putin decisive. Cele mai noi dispozitive, care ofera o viteza foarte mare de transfer sunt routerele wireless profesionale 3G. Poate va este familiar termenul de conexiune 3G, ea fiind intalnita la diverse gadgeturi actuale(smartphone, tableta) si reprezentand o solutie foarte eficace in navigarea pe internet, posibila numai in cazul unui router wireless USB ultra-performant. Deasemeni, antena dispozitivului este indeajuns de importanta pentru a fi mentionata. Pe piata sunt disponibile fie aparate cu antena interna, fie cu antena externa. Bineinteles, precum este si usor deductibil, cele din a doua categorie pot trimite si primi semnale la un nivel de performanta net superior fata de primele. Aplicabilitatea unei antene interne isi gaseste utilitate numai in situatiile in care va doriti un router portabil, acesta reusind sa fie astfel mai mic, mai subtire, facil de transportat.

Producatorul: este un factor foarte controversat si dezbatut in lumea pasionatilor de IT. Poate fi destul de inspirat sa tineti cont de brand, mai ales daca planuiti sa achizitionati dispozitive de ultima generatie sau cautati pareri despre cel mai bun router 3G in 2015. Cele mai apreciate titulaturi sunt TP-Link, D-Link si Asus. Bineinteles, nici firmele situate pe pozitia secunda in clasament, cum ar fi NetGear sau Cisco, nu merita ignorate, mai ales atunci cand cautati un router wireless ieftin.

 

1. TP-LINK TL-WR1043ND
Avantaje:
Este multifunctional si versatil, datorita unei interfete foarte diversificate, cu 5 porturi gigabit.
Ofera o viteza mare de transfer Wi-Fi evaluata la 450 Mbps.
Garanteaza securizarea optima a datelor, prin multiple protocoale specifice.
Permite o raza extinsa de receptie a semnalului si intensitate excelenta, pe baza a trei antene externe.
Dezavantaje:
Nu are functie 3G inclusa.

2. Asus DSL-N14U
Avantaje:
Ofera o raza buna de receptie a semnalului, deoarece incorporeaza doua antene externe.
Realizeaza transfer de date rapid, cu o rata Wi-Fi de 300Mbps si una Ethernet de 10/100Mbps.
Este insotit de garantie extinsa, valabila 36 de luni.
Garanteaza conexiune foarte bine securizata, deoarece utilizeaza multiple tipuri de protocol.
Dezavantaje:
Pretul de achizitie este pe masura performantelor oferite.\

3. D-Link DIR-652
Avantaje:
Este un model wireless gigabit de router D-Link care se comercializeaza la un pret destul de accesibil.
Permite viteze mari la rata de transfer de date, atingand valori de 300 Mbps in Wi-Fi.
Ofera garantia securizarii datelor, prin intermediul mai multor sisteme de protocol.
Are raza de transmisie a semnalului extinsa, deoarece incorporeaza doua antene externe si functioneaza in banda 2,4GHz.
Dezavantaje:
Interfata nu include un port USB sau functie G3.

4. Edimax BR-6208AC
Avantaje:
Permite viteze excelente de transfer la date, lucrand cu doua benzi de frecventa(dual band).
Este un router wireless care ofera performanta superioara la un pret convenabil.
Ofera toate masurile de securitate a datelor necesare, functionand cu cele 3 sisteme de protocol mai populare.
Garanteaza streaming online de calitate, pe baza unei rate de transfer de de 433 Mbps in banda de 5GHz.
Dezavantaje:
Nu poate fi utilizat ca router 3G.

5.TP-LINK TL-WR841N
Avantaje:
Ofera conexiune de calitate la un pret accesibil.
Permite partajarea optima a latimii de banda pentru utilizatori, deoarece functioneaza in standard 802.11 n.
Asigura o viteza Wi-Fi buna, de 300 Mbps.
Ofera raza buna de semnal, cu ajutorul a doua antene externe.
Dezavantaje:
Nu include functie 3G si nici port USB.

Cel mai bun router

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *