Cea mai buna olita pentru copii
Fiecare parinte doreste ce-i mai bun pentru copilul sau, astfel incat chiar si alegerea unei olite va deveni un subiect important pe ordinea de zi intr-o familie in care e cel putin un membru are varsta de 18 – 20 luni. Se considera ca in aceasta perioada copilul ajunge sa constientizeze clar momentul in care are nevoie de olita, atingand maturitatea fiziologica si cognitiva in acest scop.Criterii dupa care ar trebui sa se ghideze parintii inainte de a cumpara o olita :
Tipul: acest aspect separa modelele de olita in doua categorii principale: olita clasica si cea moderna, multifunctionala. Parintii care isi doresc fie o olita de rezerva pentru calatorii, fie una pe care sa o cumpere mai ieftin vor miza pe varianta clasica. Aceasta este facuta din plastic turnat intr-o singura bucata, foarte simpla si modelata cu o baza mai lata, pentru a oferi stabilitate cand bebelusul este asezat pe ea. Printre avantajele oferite de o olita conventionala putem enumera: pretul scazut, curatarea facila si durabilitatea.
Daca preferi o abordare mai moderna a cresterii copilului, nu se poate sa nu fi citit tot felul de materiale informative despre tipologia olitei moderne, multifunctionala sau 3 in 1, cum mai este aceasta numita. Parintii vor aprecia acest model prin prisma modului in care este conceput si accesorizat, existand cel putin doua variante notabile: olita portabila si cea cu reductor. Daca pleci des in calatorii cu cel mic si vrei sa fii intotdeauna pregatit pentru orice situatie, alegi un model portabil, adica o versiune care se pliaza si poate fi insotita de pungi de stocare de unica folosinta. Pentru cei care planuiesc sa antreneze mai usor micutul sa foloseasca o toaleta normala, amintim olita accesorizata cu reductor. Aceasta piesa suplimentara se monteaza pe colacul vasului de toaleta, astfel incat cel mic sa stea in siguranta. Bineinteles, costurile cresc odata cu numarul accesoriilor, iar cu cat acestea sunt mai multe, cu atat va fi mai complicat pentru parinti sa le monteze de fiecare data si sa le igienizeze corect.
Marimea: o piesa adecvata nu trebuie sa fie prea mica sau prea mare, asa cum o demonstreaza suficiente pareri despre cele mai bune olite pentru copii de pe piata. Expertii spun ca diametrul si inaltimea vasului sunt cele mai importante coordonate ce trebuie notate de catre parinti. Daca incepi antrenamentul la olita la varsta de 18 luni, asigura-te ca diametrul recipientului are cam 20 – 22cm, iar daca bebelusul este mai in varsta, poti extinde cautarile peste 22 – 23cm. De asemeni, olita trebuie sa fie indeajuns de inalta, cel putin 16 – 18cm, pentru a evita contactul copilului cu substantele eliminate in timpul utilizarii, insa aleasa astfel incat sa asigure o pozitie corecta, aceasta fiind considerata foarte apropiata de cea “pe vine”. Daca alegi o olita cu reductor, cand copilul foloseste toaleta trebuie sa ii sprijini picioarele pe o bancuta/scaunel, deci te vei gandi si la acestaspect.
Forma: doua aspecte sunt importante de mentionat: spatarul si manerele. Cei care incep antrenamentul bebelusului de la varste foarte fragede, de 9 – 12luni, sunt sfatuiti sa aleaga olite cat mai ergonomic construite, la care se observa prezenta unui spatar solid, de care bebelusul se poate sprijini. La fel de bine copilul trebuie sa se poata tine de manere laterale sau pozitionate in asa fel incat sa ii ofere siguranta si stabilitate cand foloseste recipientul. In lipsa manerelor special concepute, multe olite sunt modelate cu o denivelare in partea din fata, aceasta putand fi utilizata pe post de maner. La olitele pliante, care au portabilitate extinsa, aceste aspecte pot lipsi, deci impun o supraveghere mult mai atenta a copilului in timpul utilizarii.
Functii speciale: pot fi de doua feluri: functii de baza, pentru diversificarea obiceiurilor copilului, sau functii interactive, pentru directionarea atentiei si divertisment. Daca exista parinti care vor sa isi antreneze copilul nu numai pentru toaleta, ci si pentru pisoar, in cazul in care este vorba despre un baietel, se pot gasi olite 3 in 1 care includ un accesoriu tip pisoar, ce poate fi montat la inaltimea adecvata. Daca incerci sa obisnuiesti copilul de la varste mici sa stea pe olita, vei avea probleme sa ii mentii atentia si sa il impiedici sa nu se plictiseasca asteptand, drept pentru care poti cumpara o olita muzicala. Aceste modele sunt concepute dupa exemplul jucariilor interactive si includ diverse butoane, luminite si melodii. Unii specialisti in probleme de dezvoltare a copilului sugereaza limitarea utilizarii acestor produse pentru anumite perioade de timp, deoarece se considera ca nu formeaza bebelusului o idee clara despre justificarea utilizarii olitei, facandu-l sa confunde aceasta activitate cu jocul.
Designul: include materialul si detaliile de textura si culoare ale produsului. Aproximativ orice olita de copii disponibila in comert va fi confectionata din plastic. Asta se datoreaza faptului ca materialul respectiv poate fi modelat fara muchii ascutite si este usor si durabil. Majoritatea producatorilor specifica unele informatii privind calitatea plasticului utilizat, indicand faptul ca nu are potential alergenic sau nu contine substante ce ar putea fi considerate daunatoare sau toxice pentru pielea micutului. Indiferent ca te decizi asupra unui model clasic sa a unuia multifunctional, alege modele decorate in culori vesele, pastelate, care vor atrage in mod placut atentia celui mic.
1.U-Grow U8871-O Iepuras
Avantaje:
Oferta de pret este una accesibila.
Piesa este atractiva si interesanta pentru cei mici, fiind facuta in forma de animalut(iepuras).
Adecvata pentru copii cu varste mici, de la 9 luni in sus, fiind o olita muzicala.
Se curata facil, deoarece compartimentul intern se spala separat.
Este fiabila, fiind facuta din plastic usor si fara muchii periculoase.
Dezavantaje:
Are portabilitate scazuta, deoarece nu este plianta.
2.Nuvita Travel Potty 2433 (portabila)
Avantaje:
Poate fi intrebuintata deopotriva la domiciliu sau in deplasare, fiind o olita portabila.
Oferta include si 10 pungi speciale de rezerva.
Este un item adaptabil, putand fi reglat pe inaltime si avand diametrul corect, 22cm.
Nu constituie o investite foarte mare, din punct de vedere financiar.
Dezavantaje:
Nu poate fi utilizata fara saculetii speciali.
3.Tega Baby Ratusca (muzicala, ieftina)
Avantaje:
Este o olita muzicala ieftina si buna.
Poate fi utilizata incepand cu varste mici, 9 luni.
Este sigura, avand design ergonomic si spatar, inclusiv muchii rotunjite.
Nu prezinta risc alergenic, fiind facuta din plastic non-toxic.
Dezavantaje:
Unii parinti vor considera ca se potriveste mai mult pentru fetite, fiind decorata in roz.
4.The First Years 3 in 1 Minnie Mouse (muzicala)
Avantaje:
Este multifunctionala, fiind conceputa dupa modelul de olita 3 in 1, cu reductor si functii interactive.
Ideala pentru fetite, fiind colorata in roz si decorata cu Minnie Mouse.
Potrivita pentru copii de varste mici, mai mari de 6 luni, deoarece are spatar/capac.
La utilizarea toaletei, olita poate deveni inaltator, prin inchiderea capacului.
Dezavantaje:
Investitia ce trebuie facuta este pe masura calitatilor care vor fi demonstrate de dispozitiv.
Avantaje:
Constituie o versiune clasica, deci implicit o olita la pret scazut.
Este realizata cu spatar si forma anatomic-ergonomica, fiind foarte fiabila si stabila.
Se potriveste atat pentru fetite, cat si pentru baietei, fiind disponibila in mai multe nuante.
Poate fi utilizata o lunga perioada de timp, incepand cu 6 luni si terminand cu 3, 4 ani.
Dezavantaje:
Deoarece are dimensiuni ceva mai extinse, portabilitatea e limitata, putand fi transportata doar in portbagaj.