Cea mai buna masa de tenis
Sportul, indiferent de ramura, este un domeniu in care nu oricine isi poate da cu parerea. Din acest motiv poate fi dificil sa stii cum sa alegi echipamentul si ustensilele necesare unui incepator sau sa faci diferenta intre ceea ce cumperi pentru practicarea recreationala si cea de nivel avansat. De pilda, acesta e si cazul cand practici tenis de masa. Fara indoiala ca paletele sunt importante si trebuie selectate adecvat, insa ce te faci cand nu stii unde gasesc mese de ping pong la un pret bun practicantii acestui sport? Nu poti apela oricand la un expert, insa poti stabili un set de reguli pe care sa le urmezi, in asa fel incat sa cumperi piesa cea mai potrivita. Ca sa iti venim cu promptitudine in ajutor, putem explica, in urmatoarele randuri, cam care sunt trasaturile si criteriile ce au prioritate.
Cea mai buna masa de ping pong se alege in functie de:
Nivelul de joc: se repartizeaza in trei categorii: incepator/recreational, avansat si profesionist sau de turnament. Avand ca punct de reper faptul ca o masa de tenis poate constitui o investitie considerabila, atunci cand o alegi pentru practicanti ocazionali nu trebuie sa te complici cu un model extrem de sofisticat. O piesa simpla, cu minimum de caracteristici va fi recomandata, pe care o poti monta si utiliza in garaj sau in alta incapere de acasa, in care ai suficient spatiu. Daca stii ca masa va fi utilizata de mai multi jucatori, sa zicem in cadrul unei scoli sau pentru cei care vor sa exerseze des si sa avanseze de la stadiul de amatori, alegi un model semi-profesional, robust, bine confectionat, iar asta pentru a avea certitudinea durabilitatii itemului. Cei care cumpara produsul respectiv pentru cluburi de antrenament si utilizare in concursuri trebuie sa aiba in vedere ca un model profesional este necesar. Uneori aceste variante sunt certificate de ITTF(Federatia Internationala de Tenis de Masa) sau insotite de diferite alte recomandari in acest sens.
Tipologia si constructia: departajeaza modelele in mese de ping pong stationare si mese mobile. Daca ai un spatiu pe care esti gata sa il aloci permanent montajului si pastrarii mesei, acesta fiind si cazul in care cumperi ceva din gama profesionala, alegi o masa stationara, iar asta pentru ca iti ofera cea mai buna stabilitate. Bineinteles, va ocupa destul loc si necesita montarea intr-o incapere unde se poate practica oricand tenis de masa, fara sa interfereze cu alte activitati. Situatia contrarie e reprezentata prin modele intrebuintate ocazional, pe care trebuie sa le stochezi sub forma cat mai compacta, dasfacandu-le atunci cand ai nevoie de ele. De aceea, pentru uz recreatinal sau de nivel hobby alegi o masa mobila, ale carei picioare sunt prevazute cu roti pentru mutare si transport facil.
Dimensiunile: la acest capitol se vor interpreta: grosimea blatului, lungimea, latimea, inaltimea mesei si inaltimea fileului. Se considera ca platforma de joc trebuie sa aiba minim 1.6cm in grosime, iar cea mai comun acceptata valoare e de 2.5cm. Daca masa o alegi mai subtire de atat, risca sa se deformeze si nu e indeajuns de solida. Pentru lungime, regulamentul spune ca, in mod normal, masa trebuie sa masoare 275cm, lasand suficienta distanta intre ambii jucatori. Ca latime, sunt considerati suficienti 150cm, iar inaltimea va fi de 75 – 76cm. Bineinteles, poti alege modele cu mici variatiuni in jurul acestor valori, insa vei incerca sa nu depasesti cu mult limitele respective in minus. Fileul trebuie si el sa poata fi montat la cel putin 15cm.
Materialul: este in mare parte lemn sau pal si poate indica daca masa aleasa este un model strict de interior sau pentru exterior. Intr-adevar, nu exista o regula clara care sa iti spuna ca nu poti exersa in spatii neacoperite. Daca preferi sa folosesti modelul pe terasa sau protejat de un pavilion, ai sa alegi o piesa imbracata in aluminiu. Designul acesteia nu va diferi de cel al unui exemplu conventional de interior, lemnul fiind principalul material de constructie, insa in timp vei observa cat de bine rezista in conditii neprielnice si la variatii de temperatura, fara sa se deterioreze. Totusi, chiar si cand detii un produs destinat uzului in aer liber, va trebui sa il ingrijesti cum se cuvine, ferindu-l de precipitatii si stocandu-l corespunzator.
Particularitati de design: printre cele mai notabile se numara: configuratia “playback” pentru antrenament individual, fileu stationar sau reglabil si picioare cu role. Poate ca unii cumparatori doresc sa beneficieze de avantajele oferite de modelul ales, chiar si cand nu au partener de joc, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aleaga o masa ce poate fi pliata cu una dintre laturi la verticala, acest sistem fiind denumit generic si functie playback. Persoanele care doresc sa aiba la dispozitie o piesa adaptabila, aleg una la care fileul sa poata fi montat si modificat dupa bunul plac, reglabil. Exista si varianta stationara, dar o recomandam pentru cei care aleg mese fixe, pe care le monteaza permanent in acelasi loc. Alte pareri despre cele mai bune mese de ping pong spun ca, pentru portabilitate extinsa, se prefera variantele dotate cu roti de transport, insa respectivele produse pierd din stabilitate prin utlizarea acestor accesorii.
1. Sponeta EuromaSport S1-52i S152I
Avantaje:
Masa de tenis ieftina si buna.
Compatibila cu utilizatori incepatori si adecvata pentru cei care vad tenisul de masa ca hobby, avand conformatie standard simpla.
Are rezistenta buna, fiind confectionata din pal de grosime de 16mm.
Este confectionata la dimensiunile universal acceptate pentru o masa adecvata.
Include si doua roti stabile pentru transport facil.
Dezavantaje:
Nu poate fi intrebuintata ca masa de exterior.
2. Kettler Indoor 3
Avantaje:
Permite economia de spatiu, fiind prevazuta cu roti, pliabila si putand fi depozitata mai usor.
E confectionata cu cadru solid si din placa groasa de 19mm.
Potrivita pentru a fi utilizata in competitii, caci are dimensiunile international acceptate.
Permite antrenamentul unui singur jucator, prin functia playback.
Masa de ping pong la un pret bun.
Dezavantaje:
E construita doar ca model ce trebuie utilizat in interior.
3. Kettler Smash Outdoor 1
Avantaje:
Masa de nivel semiprofesional, deci potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru avansati.
Adecvata pentru intrebuintare la concursuri, respectand normele de configurare si dimensionare internationale.
Foarte rezistenta, avand blat de 22mm si fiind securizata cu strat de aluminiu, pentru a fi utilizata in exterior.
Permite depozitare facila si economie de spatiu, fiind pliabila intr-o pozitie verticala.
Se muta cu usurinta, incorporand un set de roti robuste, orientabile.
Dezavantaje:
Fileul poate fi ajustat numai in inaltime.
4. Benz Sponeta S1-12E
Avantaje:
Se utilizeaza in orice spatiu, interior sau exterior, fiind asigurata contra factorilor de mediu.
Perfecta pentru incepatori, dar buna si in cazul avansatilor, fiind o masa de nivel hobby.
Permite antrenarea unui singur jucator, prin pliere pe verticala.
E stabila si robusta, integrand un blat gros si structura solida.
Ofera posibilitatea de a fi intrebuintata in cluburi de antrenament si la concursuri, avand dimensiunile obligatorii.
Dezavantaje:
Costul si investita facuta sunt pe masura capabilitatilor evident demonstrate.
5. Adidas TI.600 Indoor TT
Avantaje:
Asigura posibilitati optime de stocare, fiind o masa mobila si pliabila.
Se poate muta usor dintr-o incapere in alta, avand roti duble pentru transport.
E robusta si construita pe cadru solid, cu blat gros de 22mm, demonstrand durabilitate.
Configurata pentru optiunea playback, permitand antrenament de tip solo.
Dezavantaje:
Asamblata poate fi destul de grea, avand 90Kg.