Cel mai bun sac de dormit
Daca nu esti un mare aventurier pasionat de trekking si de munte in general, s-ar putea sa iti fie cam greu sa alegi un model de sac de dormit adecvat. Acelasi lucru se poate intampla si atunci cand abia ti-ai descoperit pasiunea pentru drumetii. Totusi, ca tot echipamentul important intr-o calatorie, sacul de dormit este esential, daca vrei sa beneficiezi de confort si de siguranta. Vei descoperi ca sunt multi parametri pe care ii intelegi destul de dificil si ca exista atatea exemple incat mai mult te vor bulversa, decat sa te ajute sa te hotarasti din start. Nu ai nici un motiv de panica, trebuie doar sa faci o alegere rationala, in functie de niste capabilitati si argumente clare, care te vor determina sa alegi exemplul potrivit si sa intuiesti fara probleme unde gasesc saci de dormit la un pret bun alti pasionati de calatorii.
Criterii:
Zona termica: separa sacii in: modele de vara, de iarna, saci de tip trei sezoane si saci dedicati expeditiilor. Se considera ca zona termica este intervalul de temperatura la care vei resimti cel mai mult confort in sac, in raport cu temperatura externa, iar cu cat aceasta se apropie de limita inferioara, cu atat scade indicele de confort. Mai mentionam ca valorile descrise in cele ce urmeaza se aplica in cazul persoanelor cu metabolism normal si conditie fizica buna, diferind destul de mult pentru femei, copii si barbati, in general femeile si copiii fiind mult mai sensibili din acest punct de vedere.
Daca vei calatori numai pe timp de vara, alegi neaparat un sac a carui zona de confort este la temperaturi pozitive, in general luandu-se ca reper valoarea de 1 grad Celsius. Daca vrei sa poti intrebuinta primavara, vara si toamna acelasi sac, iti cumperi unul cu zona termica de confort intre -12°C si 1°C. Cand mergi la munte sau pentru iarna, in general ai nevoie de zona termica mai scazuta, sa zicem intre -15 si – 25°C. Numai cei ce se incumeta sa plece in expeditii vor infrunta niste temperaturi extreme, drept pentru care vor alege modele ultra-performante, cu zona termica intre -30 si-45°C.
Volumul: poate fi mic, moderat sau extins. Ai sa descoperi ca e foarte important sa iti dozezi corespunzator spatiul in rucsac, atunci cand pleci in calatorie, mai ales la munte. Pentru calatorii care vor dura peste o saptamana, alege un produs cat mai mic si mai usor, asigurandu-te ca husa protectoare iti permite sa comprimi la maxim sacul, micsorandu-i volumul cu aproximativ 40%. Nu are nici un rost sa cumperi un sac care iti va ocupa jumatate in bagaj. Se considera ca modelele de saci pentru copii trebuie sa cantareasca sub 1000g, iar cele pentru adulti sa aiba un maxim de 2Kg. Poti sari de aceste valori cand calatoresti cu masina, si nu urci pe munte, insa in caz contrar, gandeste-te ca tu il vei cara in spate, chiar si cand urcusul e mai abrupt, iar in acele momente, chiar si 500g in plus vor parea o cantitate enorma.
Forma: sacii se vor separa in modele: conventionale, mumie, sau tip plapuma. Cele mai mici ca volum si mai economice pentru spatiul ocupat sunt variantele sarcofag(mumie), dar acestea se recomanda numai pentru pasionatii de munte, care sunt gata sa investeasca mai mult in achizitionarea sacului. Intr-un sac mumie miscarile ocupantului sunt foarte limitate, iar confortul este si el mai scazut. Pentru utilizare generala, vei alege un sac simplu, clasic, asemanator cu cel mumie(alungit si cu gluga), numai ca mult mai larg si mai incapator. In cazul sacilor de vara, vei intalni versiuni foarte voluminoase, insa nu neaparat si grele, sub forma modelelor plapuma, care uneori se pot prezenta si sub forma de sac dublu. Iti recomandam sa cumperi asa ceva cand te deplasezi mai mult cu autoturismul, astfel incat sa nu iti ocupe loc intr-un bagaj cu spatiu de incarcare limitat.
Umplutura: va fi naturala sau sintetica. In ciuda unor idei mai fixiste, care declara ca modelele umplute cu puf de gasca iti permit o mai buna izolare termica in interior, majoritatea celor mai avizate pareri despre cei mai buni saci de dormit iti vor spune sa cumperi unul cu umplutura sintetica, iar asta din rationament foarte practic. Asta pentru ca puful de gasca isi pierde proprietatile in cazul in care se uda, iar uscarea este anevoioasa si poate duce la proliferarea acarienilor in interior. In plus, versiunile cu umplutura sintetica se usuca mai rapid, se intretin usor si nici nu costa foarte mult, avand in genere preturi ieftine, asta daca nu includ un alt material revolutionar, intrebuintat mai des in confectionarea sacilor de expeditie.
1. Pinguin Trekking
Avantaje:
Model ingust si usor, cu o capacitate de izolare foarte buna, chiar si la temperaturi extrem de scazute
Prezinta guler ajustabil, ce poate fi strans pentru a impiedica aerul cald sa iasa din sac
Materialele de buna calitate asigura grad sporit de confort
Fermoarul cu dublu sens ofera posibilitatea de a deschide sacul si in partea de jos
Include chingi si catarame pentru transport facil si agatatoare pentru aerisire si depozitare
Dezavantaje:
Forma ingusta poate fi incomoda pentru unii dintre utilizatori
2. Pinguin Blizzard
Avantaje:
Model tip plapuma, ce ofera foarte mult spatiu si garanteaza confort maxim
Fermoarul dublu permite deschiderea sacului si din partea de jos, pentru a regla temperatura interioara in zona picioarelor
Umplutura cu 4 canale are proprietati izolatoare foarte bune, permitand utilizarea sacului de dormit pe intreaga perioada a anului
Produs usor de intretinut, ce poate fi spalat si uscat in mod normal
Dezavantaje:
Pretul de achizitie nu este in concordanta cu beneficiile oferite
3. Zelten Fleece
Avantaje:
Calitate oferita la pret extrem de accesibil
Umplutura sintetica se umezeste foarte greu, se usuca repede si prezinta grad optim de izolare
Greutatea redusa permite transportul facil
Produsul este usor de intretinut, intrucat se de curata chimic
Dezavantaje:
Modelul nu este prevazut cu guler, pentru a mentine caldura in interior
4. Easy Camp Cosmos Junior
Avantaje:
Model performant, potrivit pentru doua sezoane
Forma de sarcofag pastreaza foarte bine caldura in interior
Greutatea redusa permite transportul extrem de facil, chiar si in situatia cand se merge pe jos iar bagajul se cara in spate
Prevazut cu agatatori, pentru a fi uscat si depozitat in conditii optime
Produsul include o garantie de 12 luni
Dezavantaje:
Model pentru copii, potrivit celor care au inaltimea de maxim 1,50 m
5. Coleman Durango
Avantaje:
Raport foarte bun intre performanta si pret
Model dublu, incapator, potrivit pentru doua persoane
Izolatia buna si contructia matlasata ofera confort sporit
Captuseala din bumbac sintetic asigura un grad sporit de caldura si confort
Produs versatil, ce poate fi utilizat in foarte multe situatii, atat in camping, cat si acasa
Dezavantaje:
Este un model de vara, intrucat prezinta temperaturi de confort cuprinse intre 0 si +14 grade C
6. Montane Prism
Avantaje:
Model performant, creat special pentru expeditiile realizate in conditii dure
Ofera izolare termica extrem de buna, chiar daca este ud
Este realizat din materiale rezistente la vant, captuseala si umplutura calduroase, ce se usuca foarte repede
Forma speciala permite impachetarea facila
Prezinta cheite reflectorizante pentru vizibilitate optima pe timpul noptii
Include buzunar elastic interior pentru bidon si buzunar cu fermoar pentru telefon, MP3 si alte accesorii
Dezavantaje:
Pret de achizitie ridicat, in concordanta cu beneficiile oferite