Cel mai bun fierastrau circular

 

816504_BB_00_FB.EPS_1000

Fierastraul circular trebuie sa fie achizitionat dupa urmatoarele considerene:

Alimentarea: exista doua metode principale de alimentare cu energie a motorului, produsele fiind impartite in: fierastraie cu acumulator si fierastraie circulare electrice. Pentru utilizare mai putin frecventa si deci in regim ocazional, sugeram sa iti cumperi o piesa cu acumulator. Iti permite o portabilitate excelenta, chiar daca puterea motorului va fi redusa. Cand intrebuintezi dispozitivul in sarcini simple si pentru placi de grosime redusa si medie, nu ai nevoie de foarte multa putere. Pentru cei care intentioneaza sa lucreze in fiecare zi cate ceva, avand nevoie de procesare rapida de material si taieturi destul de adanci, recomandam un model cu fir, conectabil in reteaua electrica. Aceste versiuni sunt ceva mai robuste, motorul nu numai ca are putere mai mare, dar face fata si la uzaj prelungit.

Raportul nivel profesional/tipologie: se cunosc doua tipologii clar departajate: fierastrau manual si fierastrau stationar. In cea de-a doua categorie, care sunt fierastraie de masa, regasim o subcategorie notabila, anume fierastraie cu masa mobile, numite generic si semi-stationare. Aspectele ce le departajeaza sunt puterea si portabilitatea si in functie de acestea trebuie adaptate necesitatilor utilizatorului. Acesta se poate situa pe una dintre urmatoarele trepte de profesionalism: utilizator de nivel hobby, utilizator de nivel semi-profesional si utilizator profesional.

Daca efectuezi reparatii destul de rar la domiciliu si cunosti doar minimul de proceduri, avand la dispozitite doar o trusa standard de mestesugit prin locuinta, inseamna ca esti pe treapta hobby. In acest caz, iti trebuie o unealta de mica putere si care se poate stoca facil, insemnand ca are greutate si dimensiuni reduse. Aici se incadreaza fierastraiele manuale cu fir si, mai presus de acestea, cele cu acumulator. Poti cheltui sume mici si moderate pe aceste modele, alegand unul etichetat ca “hobby” sau poate “semi-profesional”.

Pentru cei care sunt familiarizati cu bricolajul si cu uneltele de putere utile intr-o gospodarie, recomandam piesele semi-profesionale mobile, caci acesti utilizatori sunt deja la un nivel destul de avansat. Pentru ei, lucrul cu o surubelnita electrica, o bormasina sau chiar cu un polizor unghiular nu este o noutate. Acestia sunt cei cu nivel mediu de profesionalism si se vor descurca excelent cu un fierastrau de mana sau cu un fierastrau de banc de putere moderata, iar asta pentru ca probabil au pe langa casa un mic atelier pe care il folosesc atunci cand mai au ceva de reparat.

Profesionistii care folosesc zilnic dispozitivul vor avea nevoie de unul cu motor foarte rezistent, puternic si cu eficienta sporita, deci sunt si cei mai avizati sa-si aleaga singuri aparatul. Noi va putem spune ca exista pe piata o multitudine de modele profesionale, fie acestea fierastraie manuale cu acumulator, apreciate pentru portabilitatea lor, fie produse stationare si semi-stationare. Pentru mici ateliere de mobila, sugeram achizitia celor de banc, iar in trusa de “teren” e obligatoriu ca profesionistul sa aiba un model usor si versatil.

Caracteristicile lamei: aici trebuie sa urmaresti dimensiunile(diametrul), posibilitatea de inclinare, pentru a taia in unghi si materialul din care este facuta componenta respectiva. Cu cat iti alegi mai mare diametrul, cu atat mai adanc va sectiona fierastraul, atunci cand esteintr-o pozitie perpendiculara pe placa ce trebuie taiata. Adancimea de taiere poate varia in intervalul 30 – 85mm si este reglabila la modelele cu posibilitate de taiere inclinata. Daca vrei un fierastrau profesional, asigura-te ca la inclinatie de 0 grade asigura cel putin 80mm adancime de taiere, si 55- – 60mm la inclinatie de 45 de grade. Pentru celelalte modele se accepta si valori mai mici. Atat modelele manuale, cat si cele stationare iti permit sa modifici unghiul in care tai, insa optiunea variaza de la un produs la altul. Lama trebuie aleasa in functie de materialul pe care preconizezi ca ai sa-l prelucrezi. Astfel, pentru lemn si placi aglomerate iti trebuie panze de fierastrau din otel calit, iar pentru metal e obligatoriu un disc diamantat. Fiecare producator iti specifica in ce mod si pentru ce poti folosi dispozitivul oferit, asta pentru ca nu orice motor este facut pentru a sustine o forta adecvata pentru taiere in metal.

Puterea si turatia: prima variaza intre valorile de 500 si 2500W, iar a doua in intervalul 3000 si 6000 de rotatii pe minut. Pentru modelele cu acumulator ai in general acumulatori cu tensiune de 18V, care se considera ca pot alimenta chiar si un fierastrau profesional. Daca trebuie doar sa-l utilizezi ocazional, te vei multumi si cu unul pana in 750 – 800W, adica de putere mica. Piesele de putere moderata, in jur de 1000W sunt potrivite pentru utilizare destul de frecventa si in regim semi-profesional. Tot ce depaseste 1300W se incadreaza in gama aparatelor de mare putere si poate fi utilizat frecvent si pentru sarcini foarte dificile. Totusi,la acest capitol nu uita ca, degeaba iti cumperi un model cu adancime mare de taiere, daca motorul nu poate face fata sa taie eficient. Turatiile reduse sunt recomandate, pentru ca produc mai putine vibratii in timpul lucrului. De asemeni, plasticul sau placile ceramice se taie mai bine la turatii mici. Asadar, abia cand e necesar sa procesezi cantitati mari de material iti vei alege un fierastrau cu turatie foarte mare.

Siguranta si ergonomia: fiabilitatea rezulta din echiparea corespunzatoare cu accesorii de protectie: sina de ghidaj, aparatoare, recipient pentru deseuri, acestea fiind principalele elemente indispensabile mentionate de numeroase pareri despre cele mai bune fierastraie circulare. Totodata, trebuie sa te asiguri ca produsul include un comutator de siguranta. Accidentele produse cu astfel de unelte sunt unele dintre cele mai grave, deci trebuie sa respecti categoric toate masurile de precautie. Ca sa utilizezi confortabil dispozitivul, acesta trebuie sa aiba greutate mica si design compact, atunci cand este manual, si stabilitate si posibilitati extinse de reglaj de finete, cand este stationar. Intotdeauna un maner cu soft grip, anti-alunecare, va fi cea mai buna optiune, pentru ca permite priza confortabila la mana si evita scaparea accidentala in timpul functiunii.

 

1.Bosch PKS 66 A

Avantaje:
Ofera calitate la un pret bun, fiind fierastrau circular Bosch semi-profesional.
Se transporta usor si are portabilitate buna, modelul fiind manual si cantarind sub 6Kg.
Este eficient, integrand un motor de 1600W.
Permite versatilitate in lucru, avand adancime variabila si unghi reglabil de taiere.
Dezavantaje:
Este recomandat doar pentru lemn, fiind echipat cu o lama specifica.

2.Skill 5330AA

Avantaje:
Este un model de fierastrau circular ieftin.
Se adapteaza bine in bricolaje la domiciliu, fiind semi-profesional.
Este multifunctional, avand lame pentru mai multe tipuri de materiale, in special lemn, ceramica, aluminiu.
Excelent ca portabilitate, caci are 2Kg si se directioneaza strict manual.
Dezavantaje:
Nivelul de zgomot produs este cam mare, deranjant, atingand valori de 105dB.

3.Einhell TH-CS 1200-1 (de mana, ieftin)

Avantaje:
Fierastrau circular de mana ieftin si bun.
Poate fi intrebuintat eficient, garantand putere buna de taiere, cu motor de1230W.
Lucreza destul de versatil, permitand si taiere in unghi si o adancime de 55mm la 90 de grade.
Usor manevrabil, pe baza greutatii mai mici de 4Kg.
Dezavantaje:
Se utilizeaza doar pentru a sectiona lemn si alte derivate de provenienta similara, fiind tip hobby.

4.Makita 2712

Avantaje:
Ideal pentru un atelier de tamplarie, deoarece e un model profesional.
Sectioneaza rapid si eficent, datorita puterii de 2000W si vitezei de 3400rpm.
Asigura lucrari foarte versatile, avand inclinatie variabila si adancimi mari de taiere.
Se remarca printr-un bun raport calitate – pret.
Dezavantaje:
Nu are portabilitate, fiind un model cu masa, semi-stationar.

5.Bosch GKS 18

Avantaje:
Este cel mai apreciat aparat din clasa sa, fiind model profesional.
Garanteaza libertate de manevrare, fiind alimentat pe baza de acumulator.
Lucreaza eficient, conform adancimilor maxime atinse si versatilitatii schimbarii unghiului de lucru.
Se utilizeaza foarte bine pentru lemn si placi aglomerate, testele aratand cea mai mare autonomie la procesarea acestora.
Dezavantaje:
Costurile achizitiei pot fi considerate indeajuns de ridicate.

6.Bosch PCM 7

Avantaje:
Fierastrau circular Bosch la un pret bun.
Este foarte util in sectiuni extrem de precize si lucru de finete, avand ghidaj cu laser.
Ofera un randament notabil, in baza motorului de 1100W putere.
Proceseaza rapid piesele, cu viteza mare, 4800rpm.
Dezavantaje:
Este o piesa stationara, deci si portabilitatea ii lipseste.

7.Bosch PTS 10 (de banc)

Avantaje:
Se va integra eficient intr-un atelier profesional, fiind special conceput pentru solicitari frecvente si complexe.
Asigura forta mare de taiere, intrebuintand o putere de 1400W.
Se descurca sa proceseze foarte facil si rapid materialele, fiind cotat la un numar de 5000rpm.
Este dotat cu tot felul de accesorii care iti permit mare precizie la sectiuni(limitatoare, sanie culisanta etc).
Dezavantaje:
Portabilitatea si manevrabilitatea au de suferit, fiind un model de banc.

8.Scheppach HS 100E (de masa, ieftin)

Avantaje:
Poate fi utilizat foarte bine pe santier, fiind un model cu masa.
Asigura eficienta buna la taiere, prin prisma puterii de 1600W.
Permite reglajul in unghi si adancime de lucru variabila, incluzand un disc cu inclinare pana la 45 de grade.
Este una dintre putinele oferte foarte atractive ca pret din aceasta clasa de dispozitive.
Dezavantaje:
Suprafata mesei este destul de limitata si nu are placa de extensie.

Cel mai bun fierastrau circular

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *