Cea mai buna bicicleta full suspension

teaserbox_27108940

Cum gasesc cea mai buna bicicleta full suspension

Problema alegerii unei biciclete mountain bike full suspension nu este una dintre cele mai simple. Exista mai multe modele care au fost proiectate special pentru diverse activitati si de aceea o sa ai destule nedumeriri cand e momentul sa iti cheltui banii. Daca esti la prima ta achizitie a unei piese cu suspensii duble, e aproape sigur ca trebuie sa te mai informezi in legatura cu acest subiect. Chiar si cand ai deprins toate tainele mersului pe bicicleta, tot mai exista detalii pe care poate nu stii ca trebuie sa le iei in calcul. Aproape de nivelul cunostintelor se situeaza posibilitatile financiare, pentru ca nu intotdeauna afli usor unde gasesc biciclete full suspension la un pret bun alti amatori. Ca sa elimini toate aceste indoieli, am decis sa iti oferim cea mai buna solutie: un ghid de cumparare care iti va spune clar ce model ti se potriveste, cum si unde sa-l gasesti. Urmeaza criteriile pe care le-am ierarhizat practic:

Tipul: se detaseaza urmatoarele modele Mtb full suspension: all mountain, freeride, downhill si slope style. In general, toate sunt proiectate pentru a fi intrebuintate in sporturi mai mult sau mai putin extreme, iata la ce le poti folosi pe fiecare si cum sa le recunosti:

Bicicleta all mountain se utilizeaza pentru curse lungi, de pana la 30Km, efectuate pe teren accidentat si montan, unde ai nevoie sa cobori si sa urci pante abrupte. Daca te antrenezi intens in acest sens si drumetiile sunt o parte importanta din viata ta, vei alege aceasta versiune. O mai gasesti sub denumirile de “enduro” sau “trail bike”. Se caracterizeaza prin: suspensii cu cartus de aer, scaun orientat in unghi ascutit, cadru din aluminiu sau carbon, greutate redusa(in jur de 13 – 15Kg).

Bicicleta freeride e folosita mult la off road, pentru ca iti permite sa faci salturi de la inaltimi chiar mai mari de 2m, sa te deplasezi pe aproape orice suprafata si in principal sa cobori in unghi foarte abrupt. De regula e recomandat sa o urci pana in cel mai inalt punct din care planuiesti sa cobori, deoarece nu se descurca excelent la urcus si, dupa cum vei vedea, este destul de grea. Caracteristicile dupa care o recunosti sunt: suspensii cu arc pe spate, scaun montat foarte jos, cadru facut numai din aluminiu, roti de 26 inch si greutate cuprinsa intre 18 si 20Kg.

Bicicleta downhill este o varianta mai usoara si mai rapida a celei freeride, fiind des intrebuintata in racing si in principal la coborarile de mare viteza. Cum o recunosti: poate avea orice tip de suspensii, dar cu diferenta de nivel(travel) de cel putin 200mm, scaun ajustat cat mai jos, cadru realizat din carbon/aluminiu, diametru de 26″ la roti si greutate maxima de 15 – 16Kg.

Bicicleta slope style este cea mai nou aparuta, fiind proiectata special pentru competitii sportive desfasurate in parcurile special amenajate. O cumperi daca te pasioneaza sa participi in concursurile specifice si daca esti un expert al sariturilor si acrobatiilor. Iti va permite sa executi orice manevra, iar pentru asta trebuie sa aiba: cartus cu aer pentru suspensii, scaun plasat foarte jos si orientat paralel cu cadrul care urca spre furca, cadru confectionat din aluminiu, roti standard(26 inch) si cam 14 – 15Kg.

Tipul suspensiilor: ai de ales intre suspensii cu arc si suspensii cu perna de aer sau cartus. Suspensiile furcii sunt mereu caracterizate de aceeasi conformatie: amortizor insotit de arc, iar in acest caz se va verifica urmatoarea caracteristica discutata, adica distanta parcursa de furca(cursa/travel). Pentru suspensiile pe spate, situatia e putin mai complicata. Arcul se foloseste mai mult pentru freeride, si ingreuneaza destul de mult intregul produs, drept pentru care, multe pareri despre cele mai bune biciclete full suspension te vor sfatui sa optezi pentru cartusul cu aer. Daca simti ca bugetul de limiteaza, poti miza si pe una cu arc, insa daca iti permiti o investitie mai mare, alegi a doua optiune.

Cursa: poate fi redusa, moderata si mare. Cea mai scazuta valoare a acesteia, intre 80 si 100mm(3 – 4 inch) la furca, se observa la bicicletele cross country si dirt jump, care sunt variante mountain bike lipsite de suspensii pe spate, si nu le vom discuta aici. Cele mai mici valori la o Mtb full suspension se situeaza intre 120 si 140mm(5 inch) si corespund bicicletelor all mountain, ocazional extinzandu-se la 160mm. Cumperi o piesa cu astfel de cursa atunci cand pentru tine mersul pe bicicleta este o modalitate grozava de distractie in timpul liber si intreprinzi tot felul de excursii cu prietenii tai in afara mediului urban. Daca, de pilda, preferi coborarile palpitante, ai nevoie de suspensii cu o cursa mai lunga, de cel putin 180mm, iar cand se pune si problema vitezei mari in coborare, e important sa alegi valori de 200mm. Pentru variantele slope style, suspensii cu travel de 140 – 160mm sunt considerate ideale.

Marimea rotilor: variaza in mare parte intre valorile de 26 si 29 inch. Pentru bicicletele dedicate activitatilor extreme, in conditii de coborari periculoase si off road, de exemplu cele freeride, slope style si downhill, sunt mereu recomandate roti cat mai mici, de 26″. Astfel se obtine un model mai compact, mai micut si usor de manevrat. Cele din gama all mountain pot avea si roti de 28″ sau 29″, cu mentiunea ca marimea de 27.5 inch are tendinta sa fie cea mai populara in ultima vreme pentru acest gen de activitati(trail riding). De asemeni, te sfatuim sa cauti un tabel cu masuri pe internet, pentru a compara marimea cadrului cu lungimea picioarelor tale. Verifica si indexul tau corporal “ape” obtinut prin scaderea inaltimii corpului din lungimea bratelor in deschidere. Daca obtii o valoare pozitiva, poti cumpara si biciclete cu cadru si roti mai mari, daca e invers, te orientezi catre un produs mai compact.

Materialul: exista patru feluri de materii prime intrebuintate pentru confectionarea unei Mtb: aluminiu, otel, fibra de carbon si titan. Daca bugetul tau este limitat, te vei orienta catre solutia cea mai la indemana si vei cumpara o piesa din aria biciclete ieftine, facuta din aluminiu. Cadrul va fi usor si va avea rezistenta moderata, fara a se deteriora, aceasta alegere constituind si cea mai comuna alternativa din comert. Mult mai greu este otelul, insa si mai rezistent la socuri, desi acum este mai rar intrebuintat in constructia pieselor full suspension. Pentru cei ce sunt gata sa investeasca serios in cumpararea produsului, titanul este ultima inovatie in domeniu, de multe ori fiind insotit de garantie pe viata, pentru ca are cea mai mare durabilitate dintre toate. Putini sunt producatorii care ofera modele din titan, iar de multe ori acestea sunt biciclete la pret crescut. Pentru cei de nivel avansat recomandam fibra de carbon, deoarece e un material usor, absoarbe excelent socurile, e rezistent si per total se descurca excelent la orice capitol.

Acestea au fost cele mai apreciabile aspecte de care te indemnam sa tii cont. Folosind o schema simpla, vei reusi sa adaptezi perfect produsul cerintelor tale si sa afli totodata unde gasesc biciclete full suspension la preturi bune alti ciclisti pasionati. Nu pierde timpul prin magazine, ci mai degraba comanda-ti modelul de pe internet. Pe langa faptul ca ai mai multa diversitate, online descoperi si avantajoase reduceri de preturi la biciclete Mtb.

1. DHS Rumble 2646

Avantaje:
Este adecvata pentru trail riding si freeride deopotriva, datorita structurii robuste in combinatie cu o cursa limitata la suspensii.
Constituie un exemplu rezistent si durabil, avand cadru si piese realizate din otel si aluminiu.
Se deplaseaza versatil chiar si off road, inclorporand schimbatoare cu 24 de viteze.
Este mica si compacta, datorita unor roti de 26″, combinate cu cadru de 420mm.
Dezavantaje:
Unii ciclisti o considera prea grea pentru urcarea pantelor dificile, piesa cantarind 17Kg.

2. Sprint JDX HDB

Avantaje:
Raportul dintre investitie si capabilitati este excelent, deoarece toate piesele componente sunt de inalta calitate.
Cadrul este usor, caci a fost realizat din aluminiu, iar bicicleta cantareste numai 15Kg.
Este un model foarte versatil si potrivit pentru mai multe tipuri de activitati, all mountain.
Demonstreaza adaptabilitate, prin intermediul reglajelor de dimensiune si a celor 24 de viteze.
Dezavantaje:
Cursa suspensiilor este limitata, permitand numai o diferenta de 100mm.

3. X-fact Aero Pro FS

Avantaje:
Reprezinta una dintre cele mai bune oferte in materie de pret.
Are design hibrid, demonstrand atat caracteristici all mountain, cat si unele aspecte tipice pentru slope style, adica versatilitate.
Este trainica si rezistenta, avand majoritatea partilor facute din otel.
Cantareste in jur de 15.7Kg, o valoare relativ scazuta.
Dezavantaje:
Pentru cei obisnuiti cu 24 de viteze, numarul de numai 18 viteze poate fi atipic.

4. DHS Terrana 2645

Avantaje:
Si acest model e inclus pe lista preturilor ieftine.
Este o bicicleta buna pentru off road si freeride, avand greutate mare si structura solida, din otel.
Poti cumpara o masura adecvata, caci e disponibila in doua variante cu cadre de lungimi diferite.
Asigura deplasare pe orice tip de teren, pe baza celor 21 de viteze.
Dezavantaje:
Pentru furca, travelul este limitat, avand numai 75mm.

5. Sprint Element

Avantaje:
Este adecvata pentru incepatori, fiind un model all mountain cu 18 viteze.
Demonstreaza durabilitate, pe baza cadrului din otel.
E rezistenta, suportand 120Kg.
Constituie un bun exemplu de bicicleta ieftina, dar de calitate, accesibila tuturor.
Dezavantaje:
Cursa efectuata de suspensii este destul de redusa, 80mm.

Cea mai buna bicicleta full suspension

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *